Belediyelerde örgüt geliştirme (İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği) - Bozlağan, Recep (My University, 2001)
Belediyelerde örgüt geliştirme yaklaşımım konu edinen bu çalışma, temelde Türk belediyesinde örgüt kültürünün niteliğim belirlemeye yönelik teorik ve ampirik bir araştırmadır. Diğer bir ifade ile, Türk belediyesinin, yerinden yönetim literatüründe geçerli olan iki temel örgüt kültürünün (Klasik Yerel Yönetim Kültürü; Modem Yerel Yönetim Kültürü) belli başlı özelliklerim ne ölçüde yansıttığım belirlemeye yöneliktir. Bu konuda teorik ve uygulamalı bilgi düzeyinin sınırlı olması, konu ile ilgili genel kural ve ilkelerin henüz belirginleşmemesi dolayısıyla, araştırma tümevarımsal (betimleyici) modelde kurgulanmıştır. Araştırma İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde gerçekleştirilmiştir. Belediye yönetim kademelerim kapsayan çalışma, belediye ve/ veya birim İçinde yapılan uygulamalar ve sergilenen davranış biçimleri ile paylaşılan inanç ve değerlerin belirlenmesine yöneliktir. Araştırmada ulaşılan ana sonuçlar şu şekilde sıralanabilir. i.Belediye örgüt kültürü, uygulamalar ve davranış biçimleri açısından klasik kültür ile modem kültür arası özellikler taşımaktadır. Ancak, sahip olunan kültür modem kültüre nispeten daha yakındır. ii.Paylaşılan inanç ve değerler açısından genel olarak modem kültür özellikleri taşımaktadır. iii.Uygulama ve davranış biçimleri ile paylaşılan inanç ve değerler kimi durumlarda birbirleri ile örtüşürken, kimi durumlarda da farklılıklar göstermektedir. iv.Uygulama ve davranış biçimleri yönünden yönetim grupları arasında kimi durumlarda kültürel benzerlikler, kimi durumlarda kültürel farklılaşmalar vardır. v.Paylaşılan inanç ve değerler açısından yönetim grupları arasında genel olarak kültürel uyum vardır.

This research entitled Organization Development in Municipalities is a theoritical and emprical work. The study presented in this work reports the results of a scientific investigation on cultural characteristics ofTurkish municipality. it is aimed in this work to determine whether Turkish municipalİty have modem cultural characteristics or classical characteristics. Due to the lack of both theoritical and practical rigorous scientific works in this field, an expianatory and inductive research model is adopted. The empirical side of the research was studied on istanbul Metropolitan Munİcipality. it comprises the managerial groups. The research tried to fînd some selected practices and behavioral pattems, shared values and beliefs in the municipal organization. Main conciusions of the research are as follows. i.The organizational culture of the munİcipality is between classical and modem cultures İn regard to practices and behavioral pattems. But it is closer to the modern culture. ii.The organizational culture of the munİcipality is close to modem culture in regard to shared values and beliefs. iii.The practices and behavioral pattems are dİfferent from shared values and beliefs in some cases. iv.There are both cultural differentiation and cultural conformity between managerial groups depending on the cases in regard to practices and behavioral pattems- v.There is a cultural conformity between managerial groups in regard to shared values and beliefs.
Keywords: Belediyeler-Türkiye; Örgütler; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Yerel yönetim