Sedanter bireylerde uygulanan farklı miyofasyal gevşeme tekniklerinin esnekliğe etkisi - Bulut, Yusuf Emre (My University, 2020)
ÖZETSedanter Bireylerde Uygulanan Farklı Miyofasyal Gevşeme TekniklerininEsnekliğe EtkisiAmaç: Sedanter bireylerde uygulanan farklı miyofasyal gevşeme tekniklerininesnekliğe etkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20-45 yaş aralığında ve vücut kütle indeksi 22-28kg/ m2aralığında gönüllü 45 sedanter birey katılmıştır. Katılımcılar rastgele yöntemile 3 gruba ayrılmıştır. Her grup 15 (9 erkek+6 kadın) kişiden oluşmuştur. Farklımiyofasyal gevşeme tekniklerinin esnekliğe etkisinin araştırıldığı çalışmada germegrubu (G), germe+köpük silindir grubu (GK) ve germe+darbeli masaj grubuna(GDM) uygulama günü 50 rpm 5 dakikalık bisiklet çevirmeyle ısınma ardından,otur-eriş testi ve dikey sıçrama testleri uygulandı. Her test 3 tekrar olarak uygulandı.En iyi sonuç test değeri olarak kaydedildi. Uygulamaların hemen ardından, 10.dakikave 20.dakika olacak şekilde 3 farklı zaman aralığında son testler yapıldı. Grup dışıkarşılaştırmalarda Kruskal Wallis Testi, Mann-Whitney-U Testi, grup içikarşılaştırmalarda Friedman Testi, Wilcoxon Testi kullanılmıştır.Bulgular: Katılımcıların yaş, vücut ağırlığı, boy, vücut kütle indeksi, kol boyu grupdeğişkenine göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). G–GDM gruplarıarasında anlamlı fark vardır (p=0,000). GK-GDM grupları arasında anlamlı farkvardır (p=0,009). GDM grubu hem G hemde GK grubundan daha çok artışgöstermiştir.Sonuç: Bu çalışmada, GDM uygulamasının, G ve GK uygulamasına göre esneklikve dikey sıçrama kuvvetine etkisi daha yüksektir. GK uygulaması da, sadece Guygulamasına göre daha etkidir. Köpük silindir ve darbeli masaj aleti uygulamalarıesneklik ve dikey sıçrama performansını olumlu yönde etkilemişlerdir. Statik germeegzersizleri sadece esnekliği olumlu etkilemiştir.

Impact of Different Myofascial Relaxation Techniques Applied to SedentaryIndividuals on FlexibilityPurpose: Impact of different myofascial relaxation techniques applied to sedentaryindividuals on flexibility is investigated.Material and Method: 45 sedentary individuals, whose ages are between 20 and 45and whose body mass index is between 22 and 28 kg/ m2participated in the studyvoluntarily. The participants were randomly distributed into 3 groups as stretching(S) group, stretching + foam roller (SF) group and stretching + percussive massage(SPM) group. Each group was composed of 15 participants (9 males + 6 females).Sit-and-reach and vertical jump tests were applied to each group after a 5-minutewarm-up of 50-rpm cycling on the test day. Each test was applied as 3 repetitionsand the highest values were recorded as the test values. Right after the exercises, thelast tests were applied at the 10th and 20th minutes in 3 different intervals. KruskalWallis Test and Mann-Whitney-U Test were used for between-groups comparisons,while Friedman Test and Wilcoxon Test were used for within-group comparisons.Findings: Ages, body weights, heights, body mass indexes and arm lengths did notvary significantly compared to the group variable (p>0,05). There is a significantdifference between S and SPM groups (p=0,000).There is a significant difference between SF and SPM groups (p=0,009). SFM groupshowed a greater increase compared to both S and SF groups.Conclusion: This study shows that SFM has a greater impact on flexibility andvertical jump force compared to S and SF. Impact of SF is greater only than S. Foamroller and percussive massage device affected flexibility and vertical jumpperformance positively.
Keywords: Angle Range of Motion; Darbeli MasajAleti; Eklem Hareket Açıklığı; Esneklik; Fascial Release; Fasyal Gevşeme; Flexibility; Foam Roller; Köpük Silindir; Öğrenim ve öğretim; Percussive Massage Device; Spor; Sports; Study and teaching