Yükselen ekonomilerde kriz dönemlerinde Bankacılık sistemlerinin yeniden yapılandırılması ve Türkiye örneği - Selçuk, Bora (My University, 2006)
Finansal sistemin en önemli unsurlarından olan bankacılık sektörü , ekonomi politikaların tamamlayıcı parçalarından birini oluşturmaktadır. Bununla beraber , bankalar diğer tamamlayıcılardan farklı olarak yerel ve uluslararası etkenlerden etkilenen yüksek oynaklığa ve kırılganlığa sahip bir çevrede faaliyet göstermektedirler. Geçtiğimiz yakın dönemde birçok ülke finansal sorunlarla karşılaşmıştır. Sorunlu mali bünyelere sahip olan bankaların kırılganlıklarını ve problemlerini çözmek için ve bankacılık sisteminin sağlıklı işlemesini temin amacıyla yetkililer sorunlu bankalara müdahale etme ve yeniden yapılandırma yolunu seçmişledir. Bu çalışmanın başlıca amacı bankacılık yeniden yapılandırma politikalarının ve performans değerlendirmesi uygulamalarının bir özetini yapmaktır. Geleneksel olarak finansal krize maruz kalan bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasında ilk aşama bankalara hücumun önlenmesi ve sisteme olan güvenin yeniden oluşturulmasıdır. Sistemik bankacılık krizlerine neden olan sorunlara yönelik politikalar geliştirilmesi ve finansal sistemin krizlere karşı güçlendirilmesi amaçlandığı ikinci aşama , operasyonel yapılandırmadır. Üçüncü aşama ise sistemin sağlam ve sağlıklı yapısını daha sonraki dönemde de korunmasına yönelik düzenlemeleri içeren yapısal düzenlemeleri içeren yapısal yeniden yapılandırmalardır. Uluslararası örneklerin paralelinde Türk bankacılık sisteminde finansal , operasyonel ve yapısal yeniden yapılandırma faaliyetleri uygulanmıştır. Sonuç olarak 2000-2001 finansal krizi sonrasında girişilen bankacılık yeniden yapılandırma faaliyetleri tamamlanmıştır. Bununla beraber yakın gelecekte operasyonel yapısal yeniden yapılandırma çalışmalarına ihtiyaç görülmektedir. Bankacılık sisteminde sistemik riskin azalması umut verici olsa da sistemin reel ekonominin finansmanında yeterince etkin olamadığı gözlenmektedir

The banking system , as the main component of the financial system , constitutes a significant part of economic policies. However , banks operate in a highly fragile environment that is affected from domestic and international factors. In recently , a wide range of countries have experienced financial problems. In order to resolve the fragilities in inherent in a bank’s financial condition , and hence to enable healthy functioning of the sector , authorities may choose to intervene and restructure. The aim of this study is to provide a summary of banking restructuring policies and performance evaluations. Traditionally , the firs phase in the restructuring process a crisis-stricken banking system appears to be financial restructuring with a view to prevent further bank-runs and rebuilt confidence in the banking system. The second phase is operational restructuring , while the third arrangements and regulations that are aimed at establishing a strong and vigorous structure of banking system. The restructuring efforts in the Turkish banking system has concentrated on financial , operational and structural restructuring. As a result of systemic bank restructuring operations implemented in banking system since the crisis in Turkey , bank restructuring has been completed. Nevertheless , it appears that further operations needed in the areas of operational and structural restructuring in the future. While systemic risk in the banking system has been reduced , efficiency of the Turkish banking , however , leaves to much to be desired when it comes to financing the real economy.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Kriz