Gazetelerde Bulunan Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışma, medyada yayınlanan kadına yönelik şiddet haberlerini incelemek amacıyla retrospektif olarak yapılmıştır. Taramalar 4-10 Ocak 2017 tarihleri arasında internet aracılığıyla yapılmıştır. 01.01.2013 ile 31.12.2016 tarihleri arasında yayımlanan haftalık tirajı 100.000'in üzerinde olan 14 gazete Google arama motoru ile incelenmiştir. Bu gazetelerden arşivlerine internet aracılığı ile ulaşılabilen ve erişimi ücretsiz olan 10 gazetede "kadına şiddet", "kadın cinayeti", "namus ve töre cinayeti", "eş şiddeti", "kadın kurban" anahtar sözcükleri kullanılarak tarama yapılmıştır. Yapılan tarama sonucunda 949 gazete haberinden 770 kadına yönelik şiddet haberi çalışmanın evrenini oluşturmuştur. İncelenen 770 haberden 179'u kadına yönelik şiddet ile ilişkili olmaması, 143'ünün aynı haber olması, 121 haber, şiddeti uygulayan ve şiddet mağduru kadın ile ilgili sosyodemografik verilere yer verilmemiş olması ve 18 haberin incelenen tarihlerden önce gerçekleşmiş olması nedeni ile çıkartılmış olup, örneklemi 478 kadına yönelik şiddet haberi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri "Veri Çekme Formu" kullanılarak toplanmış ve tanımlayıcı istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir Yayımlanan haberlerde yer alan şiddet uygulanan 478 kadının yaş ortalaması 29.36±14.8 olup, %56,3'ü evlidir. Kadınların %49,8'inin eşleri tarafından şiddete uğradıkları, %88,5'inin fiziksel şiddete maruz kaldıkları, en fazla haberin %25,9 oranında Marmara bölgesinde ve en çok haberin %42,1 oranında 2016 yılında yayımlandığı, 20132016 yılları arasında şiddet sonucunda kadınların %62,6 (n=299)'sının hayatını kaybetmiş olduğu belirlenmiştir

This study was conducted retrospectively in order to investigate the news of violence against women published in the media. Data were collected via internet from 4-10 January 2017. From January 4 to 10, 2017. A total of 14 newspapers published within the time interval between 01.01.2013 and 31.12.2016 with over 100.000 weekly circulation were screened using Google search engine. Ten newspapers whose archives can be accessed free of charge were screened by using the keywords “violence against women”, “women murder”, “honor and moral murder”, “husband violence”, “woman victim” keywords. As a result of the search, 770 of the 949 newspaper reports have created the universe of working violence against women. Among 770 news items 179 of them were not related to violence against women, 143 were the same news, 121 news with missing sociodemographic data on offenders and female victims of violence and 18 acts of violence against women which had happened before the above-mentioned dates were excluded from the study. The sample of the study consisted of 478 reports of violence against women. The data of the study were collected via “Data Collection Form” and evaluated with descriptive statistical analyses. The mean age of the 478 women who were subjected to violence in the published news was 29.36±14.8 years, and 56.3% of them were married. While 49.8% of the women were subjected to sexual violence by their husbands, and 88.5% of them to physical violence. Acts of violence against women were most frequently reported in Marmara Region (25.9%) and in the year of 2016 (42.1%). As a result of violence between 2013 and 2016 years, 62.6% (n=299) of women lost their lives
Investigation of Violence Against Women in the Newspapers
Keywords: İletişim; Psikoloji; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları