Dinin seçmen davranışı üzerine etkisi : Bağcılar örneği - Salkım, Sefa (My University, 2012)
DİNİN SEÇMEN DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ: BAĞCILAR ÖRNEĞİ Din kavramı çeşitli düşünürler ve kuramcılar tarafından farklı tanımlamalara sahip olmasına karşın, özü itibariyle bireyin hem günlük yaşantısında hem de zihinsel-psikolojik dünyasında bir etki alanına sahiptir. Bu etki alanı, bireyin dinle olan ya da olmayan ilişkisi ölçüsünde, bireyin birçok kararına etki ettiği gibi siyasal tercihlerine de etki etmesi söz konusudur. Bu temel varsayım üzerinden, nüfusun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’de, bireyin verdiği kararın dini inancından etkilenmesi ihtimal dahilindedir. Öte yandan bu ihtimali bir tehlike olarak algılayan yaklaşım, Türkiye’de son dönem siyasal diyalektiğin diğer ayağını oluşturmaktadır. Başka bir ifadeyle Türkiye’de yakın geçmişte siyasi diyalektik, dindarlık ve laiklik ekseni üzerinden tezahür ettirilmiştir. Bu çalışmada yer alan araştırma, İstanbul İli’nin Bağcılar İlçesi’nde, din faktörünün seçmen üzerindeki etkisine, ilçenin kanaat önderleri gözünden bakışını konu edinmiştir. Dinin siyasetle ilişkisi üzerine birçok akademik çalışma olmasına karşın, dinin seçmen davranışı üzerine, ne ölçüde etki ettiğini araştıran bilimsel çalışmalar Türkiye’de henüz yeterli akademik derinlikte olmadığı söylenebilir. Din ve siyasetin birbirine eklemlendiği ilkel kabile toplumlarında din, siyasetin birincil aktörüdür. Zira kabile reisinin bir Tanrı kültü ile ilgili olması buna örnektir. Ancak modernleşmenin bireyde sebep olduğu rasyonelleşme süreci, bireyin siyasal tercihlerinde dinin etkisini azaltmaktadır. Bu bağlamda Türkiye gibi geçiş dönemlerindeki ülkelerde, dinin siyasal davranışa etkisi modernleşme süreci bağlamında etkisini yitirmektedir. Bu noktada seçmen davranışında din, biricik tercih sebebi olmaktan daha geride konumlanarak, sadece seçmenin tercihine etki eden faktörler topluluğu içindeki bir aktör olarak görülmektedir. Nihai seçmen davranışı dini, kültürel, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik birçok süreç neticesinde ortaya çıkar. Bağcılar İlçesi’nde yapılan çalışmada dinin, seçmen davranışı üzerinde etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak din, bu noktada biricik belirleyici etken değildir. Katılımcılardan nicel olarak küçük bir grup, dinin en önemli etken olduğunu ifade etmesine karşın, genel olarak katılımcıların din ve siyasal davranış bağlamında iki farklı görüşe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu bağlamda bir grup katılımcı, dinin siyasi davranışa hiçbir etkisi olmadığını ifade ederken, bir grup katılımcının ise, dinin birinci etken olmamakla birlikte siyasal davranış üzerine etkisi olduğunu ifade ettiği gözlemlenmiştir. Ancak bu etkinin, seçmenin siyasal davranışı üzerinde, tek, biricik ve nihai belirleyici olamadığı, siyasal karar almada din dışında faklı aktör ve süreçlerin de “oy verme” davranışını etkilediği ifade edilmiştir.

Impact of Religion Electural Behavine: The Case of Bağcılar Although the concept of religion has different definitions according to many philosophers and theorists, originally, it has an effect on both daily life and mental- psychological life of an individual. This affects political preferences of an individual besides it affects his many decisions, depending on the individual’s relationship with religion. Therefore, in Turkey, the majority of population is Muslim, it is possible that an individual is affected by his religious belief in making a decision. On the other hand, another individual defining this possibility as a threat forms the other base of recent period political dialectic in Turkey. In other words, in Turkey, political dialectic in the near past, has appeared in the axis of religiousness and secularism. This research, in İstanbul District of Bağcılar, has dealt with the effect of religion on voters in the eyes of thought leaders in district. Though there are many academic researches on the relationship between religion and politics, it hasn’t been studied academically in depth to what extent religion affects a voter’s attitude in Turkey. In the primitive tribal societies, religion and politics are joined together, the religion, is primary actor of politics. Even, the fact that a tribal chieftain is related to a God cult is an indication of this. However, the process of rationalism, the process of modernization causes on the individuals, reduces the effect of religion. In the countries in a transitional period like Turkey, religion loses its effect on political attitude. In this context, instead of being a unique reason for a political preference, religion only takes a leading role among the other factors affecting political preference. An ultimate decision of a voter appears as a result of many processes; religious, cultural, economical, sosyological and psychological. In this research made in District of Bağcılar, it has been observed that religion has an effect on a voter’s attitude. However, at this point, religion isn’t a unique and decisive factor. Despite the fact that a small group of participants in quantity, states that religion is the most important factor, it has been generally observed that participants have two different ideas, in the context of religion and political attitude. In this context, it has been observed that while a group of participants states that religion has no effect on political attitude, as for the other group of participants states that it has some effect on political attitude even if it is not a major factor. On the other hand it has been stated that this effect can not be a unique, decisive and ultimate factor on “vote”, way of participation, in addition to this, apart from religion, different actors and processes affect the attitude of “vote” in making a political decision.
Keywords: Din; Din Psikolojisi