Yeni poliimid esaslı nanokompozit yapıların hazırlanması, karakterizasyonu, termal ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Birtane, Hatice (My University, 2019)
YENİ POLİİMİD ESASLI NANOKOMPOZİT YAPILARIN HAZIRLANMASI, KARAKTERİZASYONU, TERMAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Son yıllarda, malzeme biliminde, polimerlerin ve nano boyutlu maddelerin bir araya getirilmesini amaçlayan organik-inorganik nanokompozitlerin geliştirilmesi konusunda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Nanokompozitlerde polihedral oligomerik silseskioksan (POSS) nanoparçacıkları sıklıkla tercih edilmektedir.Bu tez çalışmasında, iki farklı POSS yapısı ve poliimid yapısı kullanılarak tamamen birbirinden farklı iki çalışma yapılmıştır. 1. Çalışmada amino-POSS yapısı poliimide kovalent olarak bağlanarak poliimid nanokompozitler hazırlanmıştır. 2. Çalışmada merkapto-POSS yapısı anhidrite bağlanmış ve sonrasında poliimid yapısına kovalent olarak bağlanması sağlanmıştır. Merkapto-POSS yapısının anhidrite bağlanması için foto-graft yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan POSS/ Poliimid nanokompozitler ATR-FTIR ve SEM ile karakterize edilmiştir. Elde edilen nanokompozitlerin termal, optik, dielektrik özellikleride ve morfolojik özellikleri incelenmiştir.

ABSTRACTPREPARATION, CHARACTERIZATION, THERMAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF NEW POLYIMIDE BASED NANOCOMPOSİTE STRUCTURESIn recent years, there have been many studies in the field of materials science on the development of organic-inorganic nanocomposites aimed at bringing together polymers and nanoscale materials. Polyhedral oligomeric silsesquoxane (POSS) nanoparticles are often preferred in nanocomposites.In this thesis, two different POSS structures and polyimide structures were used. In first study, polyimide nanocomposites were prepared by covalently binding amino-POSS structure to polyimide. In second study, the mercapto-POSS structure was bound to the anhydride and then covalently bound to the polyimide structure. Photo-graft method was used to bind the mercapto-POSS structure to anhydrite. The prepared POSS / Polyimide nanocomposites were characterized by ATR-FTIR and SEM. Thermal, optical, dielectric and morphological properties of nanocomposites were investigated.
Keywords: Chemistry; COMPOSİTE; Kimya; KOMPOZİT; POLİİMİD; POSS; POSS POLYİMİDE