Primer kemik anjiyosarkomu penil metastazı - KESİM, SELİN; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ÖZGÜVEN, SALİH; ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Primer kemik anjiyosarkomu, yumuşak doku sarkomlarının %1’inden azını oluşturan, kötü prognozlu, nadir görülen, yüksek dereceli malign vasküler tümörlerdir. Burada, geniş rezeksiyon ve radyoterapiye rağmen yaygın progresyon gösteren metastatik pelvik epiteloid anjiyosarkomu olan 58 yaşındaki erkek hastanın florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) bulguları sunulmaktadır.Yöntem: Dört yıl önce pelviste insidental kitle saptanan, 3 aydır ağrısı olması üzerine çekilen Pelvis manyetik rezonansta sağ iliak kemiği büyük ölçüde kaplayan malign lezyon raporlanan ve tru-cut biyopsi sonucu \"epiteloid anjiyosarkom\" gelen, 25 gün neoadjuvan RT alan ve sağ hemipelvisektomi operasyonu yapılan, 58 yaşındaki erkek hastaya, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla FDG PET/BT tetkiki yapıldı. Bulgular: Evreleme amacıyla çekilen FDG PET/BT tetkikinde; sağ hemipelvisi büyük ölçüde kaplayan, komşu yumuşak dokulara ekspanse görünümde, çok yoğun FDG tutulumu gösteren yumuşak doku kitlesi dışında uzak metastaz lehine bulgu saptanmadı. Neoadjuvan radyoterapi ve sağ hemipelvisektomi sonrası tedaviye yanıtın değerlendirilmesi amacıyla yapılan FDG PET/BT tetkikinde ise yeni gelişen çok sayıda beyin, akciğer, adrenal, kemik ve lenf nodu metastazları saptandı. Ek olarak, ana pulmoner arterden sağ ventriküle uzanan, yeni gelişen kitlesel lezyonda yoğun FDG tutulumu [standart tutulum değeri (SUVmaks )=20,74] ve penis kökünden glansa uzanan, bilateral korpus kavernozumda genişlemeye neden olan, yeni gelişen kitlesel lezyonlarda yoğun FDG tutulumu (SUVmaks =24,0) dikkati çekti. Sonuç: Primer kemik anjiyosarkomu tanı anında unifokal veya multifokal olabilir ve hastalığın seyrinde olguların yaklaşık üçte birinde senkron veya dissemine hastalık gelişir. En sık tutulan bölgeler ekstremitelerin uzun tübüler kemikleridir, daha az sıklıkla (%7) pelvik kemiklerden kaynaklanır. Hastalığın seyrinde yaklaşık %50 hastada multivisseral metastazlar görülebilmektedir. Penil metastazlar venöz yayılım, lenfatik invazyon veya lokal infiltrasyona sekonder gelişebilmektedir. Olgumuzda olduğu gibi, F-18 FDG PET/BT tetkiki hastalığın yaygınlığının belirlenmesinde, preoperatif evrelemede, uygun biyopsi yerinin belirlenmesinde, penil metastazlar dahil olmak üzere uzak metastazların saptanmasında ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde faydalıdır. Anahtar Kelimeler: Primer kemik anjiyosarkomu, penil metastaz, F-18 FDG PET/BT
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Primer kemik anjiyosarkomu; penil metastaz; F-18 FDG PET/BT