Bambu-Pamuk Elyaf karışımlı iplikllerin çeşitli özelliklerinin incelenmesi - Gökdal, Hamdiye (My University, 2007)
BAMBU-PAMUK ELYAF KARIŞIMLI İPLİKLERİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bambu bitkisinden elde edilen rejenere selülozik elyaf olan bambu elyafı yeni bir elyaf çeşididir. Yeni bir elyaf olmasından dolayı iplik özellikleri ve kumaş özellikleri detaylı olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada bu özellikler tespit edilmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında farklı karışım oranlarında ve farklı numaralarda bambu/ pamuk elyaf karışımlı iplikler üretilmiştir ve elde edilen ipliklerin kalite değerleri bulunarak karışım oranlarının iplik parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Bunun sonucunda karışımlardan % 100 bambu elyafından üretilen ipliklerin en iyi kalite değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bambu/ pamuk elyaf karışımlı ipliklerde karışımdaki bambu oranı azaldıkça kalite değerlerinde düşüş olduğu görülmüştür. Ayrıca karışım oranları ve iplik numaraları arasındaki ilişki MINITAB 13.2 istatistik yazılım programında iki yönlü varyans analizi yapılarak incelenmiştir. İkinci aşamada ise üretilen ipliklerle örme yüzeyi oluşturulmuştur. Örme yüzeye yapılan pilling ve sürtünme testleri ile de iplik özelliklerinin örme kumaş yüzeyine nasıl yansıdığı araştırılmıştır. Sürtünme testi sonuçlarına göre, en yüksek mukavemete sahip kumaşın % 100 bambu iplikten örülen kumaş olduğu sonucuna varılmıştır. Pilling testi sonuçlarına göre ise; en iyi pilling değerlerine sahip kumaşın % 50 bambu % 50 penye pamuk iplikten örülen kumaş olduğu sonucuna varılmıştır.

EXAMINATION OF THE VARIOUS PROPERTIES OF BAMBOO-COTTON FIBRE BLENDED YARNS Bamboo fibre is a new fibre, which is regenerated cellulose, produced from bamboo plant. As it is a new fibre, the properties of yarn and fabric are hardly known. In this study, these properties have been identified. In the first part of the study, yarns of different blends and various yarn counts were produced and their quality parameters were obtained, the effects of the yarn parameters were investigated. As a result, it was found that yarns produced from 100 % bamboo have the best quality values. As the amount of bamboo decreased in the yarns, so did quality values. Moreover, the relationship between the blending rates and yarn counts were studied on MINITAB 13.2 statistics software program by using two-way analysis of variance. In the second part, knitting samples were produced from these yarns. Through pilling and abbrasion tests applied on the knitted fabrics, it has been examined how the characteristics of the yarn quality is reflected to the samples. Following the abbrasion tests, it was found that the material with the best resistance is the one knitted from bamboo fibers. Likewise, according to the results of the pilling test, it was found that the material with the best pilling values is the knitted fabric from 50 % bamboo and 50 % combed cotton yarn.
Keywords: Elyaf; İplikler_Tekstil; Tekstil Eğitimi