Veri gizleme ve şifreleme tabanlı bilgi güvenliği uygulaması - Akar, Feyzi (My University, 2005)
VERİ GİZLEME VE ŞİFRELEME TABANLI BİLGİ GÜVENLİĞİ UYGULAMASI Günümüzde bilgi/ veri gizleme teknikleri giderek artan yaygın bir öneme sahip olmaktadır. Veri gizleme üzerine yapılan çalışmalar, çoklu ortam ve bilgi güvenliği uygulamaları gibi güncel gereksinimler ile daha da artan bir talep görmektedir. Bu tez çalışmasının en önemli amacı, gizli ya da kritik bilgi için yeni birtakım veri gizleme metotlarını/ yaklaşımlarını önermektir. Uygulamalarda, güvenliğin farklı yönleri ele alınarak gerçekleme aşamasına geçilmiştir. Bu çalışmada yeni bir veri gizleme metodu sunularak, herhangi bir gizli bilgi veya verinin korunması için kullanılması önerilmektedir. Böylece istenmeyen alıcılar gizli bilginin herhangi bir ana resim üzerinde olduğundan habersiz kalacaklardır. Gerçekleştirilen bu metotlar resim üzerinde minimum bozulma ve maksimum depolama sağlamaktadır. Tez çalışmasında öncelikle gizli mesajların resim içerisine gömülmesiyle ilgili bir yaklaşım üzerinde çalışılmaktadır. Bu bölümde yeni bir RGB ağırlık tabanlı kodlama tekniği üzerinde durulmaktadır. Önerilen metot ile resmi oluşturan tüm piksel hücreleri sekiz farklı bölgede sınıflandırılarak, her bölgeye sekiz farklı kısmi optimizasyon uygulanmaktadır. Böylelikle her bir bölgeden en efektif sonuç elde edilerek, değiştirilen bit (hatalı bit) sayısının minimuma indirgenmektedir. Bu yöntem ile her bir bölgeden elde edilen en verimli sonuçlar, resim üzerinde toplamda da en küçük bit/ hata oranını vermektedir. Tez çalışmasında ayrıca rakamsal şifreleme sistemleri için yeni bir şifreleme tekniği de sunulmaktadır. Günümüz güvenlik sistemlerinin vazgeçilmez unsurlarından olan rakamsal matris şifreleme sistemleri çok yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Önerilen metot ile şifreyi oluşturan rakamlar zaman düzlemi ve basınç özellikleri ile birlikte kullanılmıştır. Her iki karakteristik özellik, artırılmış önlemler ile daha güvenilir bir haberleşme ortamı oluşturmaktadır. Nisan, 2005 Feyzi AKAR

THE APPLICATION OF THE INFORMATION SECURITY BASED ON DATA HIDING AND CIPHERING Recently, techniques for information hiding have become increasingly more sophisticated and widespread. Research on information embedding has received considerable attention for the last decade due to its potential application in multimedia and information security systems. The main objective of the study presented in this thesis this research is to propose new data hiding methods/ approaches for secret data or critical information in images. We first examined different opinions of security, and their implementation. This study presents a new information hiding method that can be used to protect any secret information or data in images. Thus the interceptors will not notice about the existence of the embedded data in the host image. These proposed methods implemented provide minimal deterioration in image together with maximal storage of secret data. This thesis first presents an approach to embedding hidden messages in images that uses a new RGB weight based encoding technique. In the proposed method, all of the image pixels are classified as eight regions and than it is applied eight distinct ordering coding to the each region by the partial optimization encoder. Thus the most effective outcome obtained from each region means that the number of the altered bit is minimum. As a result the minimal possible values that have been attained from eight regions compose decoding also with the optimum erroneous bit rate. In addition to above-mentioned we propose a new ciphering technique for numerical cipher systems in this research study. Numerical-two dimensional cipher systems, which are indispensable components of today's security systems in data communications, are deployed in a large variety of applications in many different ways. In our proposed method, numbers of the cipher are employed along with time domain and pressure features. Both characteristics result in a more reliable environment together with enlarged precautions. Nisan, 2005 Feyzi AKAR
Keywords: Bilgi Güvenliği; Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; Şifreleme; Veri Gizleme; Veri Güvenliği; Veri şifreleme