Dijital baskı sisteminde kullanılan baskıaltı malzemelerinin renk evrenine etkisinin tespiti - Altay, Bilge Nazlı (My University, 2010)
DİJİTAL BASKI SİSTEMİNDE KULLANILAN BASKIALTI MALZEMELERİNİN RENK EVRENİNE ETKİSİNİN TESPİTİ Baskı endüstrisi, son 15 yıldır radikal bir değişimle karşı karşıyadır. Tüm endüstri alanları, müşterilerin işlerini en düşük fiyatta ve istedikleri zaman elde etme taleplerinden etkilenmektedir. Baskı endüstrisine bakıldığında bu ihtiyaçlar, dijital baskı teknolojileri tarafından karşılanmaktadır. İsteğe ve kişiye özel ürünlere olan talep, baskı endüstrisinin geleceğini değiştirmektedir. Dijital baskı, bu talebi karşılayan teknolojidir. Dijital baskı makinelerinde, işin özelliğine bağlı olarak karbonsuz, parlak kuşe, mat kuşe, dokulu ve kuşelenmemiş kağıtlar kullanılabilir. İstenen iş elektrofotografik, inkjet, manyetografik, iyonografik veya termografik dijital baskı teknolojilerinden birinde basılabilir. Bu çalışmanın ilk bölümünde tez çalışması hakkında verilmiş ve tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde dijital baskı teknolojileri ve renk evrenleri hakkında verilmiştir. Üçüncü bölümde test baskılar için gerekli hazırlık süreci açıklanmıştır. Dördüncü bölümde test baskı sonuçlarını belirlenmiş, dijital baskı makineleri ve farklı baskıaltı malzemelerine göre renk evrenleri tespit edilmiş, baskılar arası farklar ortaya konmuştur. Yapılan ölçümlerden elde edilen veriler, tablolar ve şekiller halinde gösterilmiştir.

DETERMINING OF SUBSTRATE MATERIALS’ EFFECTS ON COLOR GAMUT USED IN DIGITAL PRINTING SYSTEM The printing industry has came through radical change the last 15 years. All industrial areas are affected by the demands that the customers who want what they want at the lowest price and when they want them. Considering the printing industry, these demands are met by digital printing technologies. The demand for customised and personalised products are changing the future of the printing industry. Digital printing is the enabling technology. Carbonless, glossy coated, matte coated, textured, uncoated and colored papers can be used by digital presses depending on the job. The job can print by electrophotography, inkjet, mangetography, ionography or thermography digital printing technologies. In the first chapter of this study, the about digital printing are given and the purpose of the study is explained. In the second chapter of the study, the tal printing technologies and color spaces are given. In the third chapter, the test printing processes are explained. In the fourth chapter, the test results are determined, the color gamuts are found both for different digital printing technologies and for the the substrates; and the difference between printings are shown. The results are shown by data, tables and figures.
Keywords: Dijital Baskı; Matbaa Eğitimi