İlkokul hayat bilgisi dersi kapsamındaki değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi - Özleşmiş, Nazik (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı 2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilk defa uygulamaya konulan yeni İlkokul Birinci, İkinci, Üçüncü Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretim nde yer alan değerlerin eğitimine/ kazandırılmasına ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırma genel tarama modellerinden tekil tarama modeline uygun olarak desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 Öğretim Yılı Van ili Erciş ilçesinde ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise yine aynı ilçedeki 8 ilkokulda görev yapan 34 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri kaynağı olarak değerler öğretiminin uygulayıcısı olan öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuştur. Veriler 16 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda, değerler eğitiminin sağlam bir toplum oluşturmak, iyi insanlar, bilinçli bireyler yetiştirmek için gerekli olduğu ve bu değerlerin kazandırılmasında diğer paydaşlarla birlikte öğretmenlere büyük görevler düştüğü belirlenmiştir. Değerlerin insanlar arası iletişimsizlikleri, aile yapılarındaki bozulmaları, teknolojinin olumsuz etkilerini, yanlış bilgi aktarımını önleyeceği elde edilen sonuçlar arasındadır. Değerler eğitiminin Hayat Bilgisi Öğretim nde verilmesi gerektiği ve değerler eğitimine için en uygun dersin Hayat Bilgisi olduğu saptanmıştır. Ancak programda yer alan kazanımların değerleri kazandırmak için yeterli olmadığı da yine elde edilen sonuçlar arasındadır. Hayat Bilgisi Öğretim kapsamında uygulanan değerler eğitiminin amacına ulaşmasında aile yaşantısının, öğretmenin değer eğitimi konusundaki hassasiyetinin, öğrencinin algılama düzeyinin, somutlaştırmanın ve uygulamalı etkinliklerin belirleyici olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin değerlerin öğretiminde en çok drama (n=16), soru-cevap (11), örnek olay (10), düz anlatım (n=9) yöntem ve tekniklerini kullandıkları; ölçme değerlendirmede ise gözlem yöntemini (n=15) kullandıkları saptanmıştır. Hayat Bilgisi Öğretim kapsamında çocukların kavramakta en çok zorlandıkları değerlerin hoşgörü, alçakgönüllülük ve saygı olduğu belirlenmiştir. Mutlaka kazandırılması gereken dört değerin ise saygı (n=19), sevgi (13), hoşgörü (n=11) ve vatanseverlik (n=8) olduğu, verilen değer sayısının program için yeterli olduğu ancak bu değerlere daha fazla yer verilmesi gerektiği saptanmıştır.Araştırma sonucunda, Hayat Bilgisi dersi ile değerlerin kazandırılmasının; öğretmenlerce önemsendiği ancak değerlerin kazandırılmasında planlı bir yol izlenmediği görülmektedir. Öğretmenlere süreç, uygulama ve değerlendirme aşamalarında yeterli bilgi sunulmadığı belirlenmiştir. Bu durumun değerler eğitiminin amacına ulaşmasında olumsuz etkilerinin olacağı düşünülmektedir. Programın etkili ve verimli kullanılabilmesi için, Hayat Bilgisi Öğretim ndeki değerler genişletilmeli, etkinlik temelli uygulamalara daha fazla yer verilmeli, program için gerekli materyaller ilgili kurumlarca temin edilmeli, aileler bilgilendirilerek onların da sürece katılabilecekleri etkinlikler tasarlanmalı ve öğretmenlere yönelik kılavuz kitaplar yayınlanmalıdır. Ayrıca yönetici ve ailelerin de görüşlerine yer veren araştırmalar mutlaka yapılmalıdır.

The aim of this study is to determine the opinions of class teachers regarding the training of the values in the new Primary School 1st, 2nd, 3rd Grade Social Studies Course Curriculum which was put into practice for the first time in 2018-2019 academic year.The research was designed in accordance with survey model The population of the study consists of primary school teachers working in primary schools in Erciş district of Van province in 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of 34 primary school teachers working in 8 primary schools in Erciş district of Van. The opinions of the teachers who are the implementers of the values teaching within the Social Science Curriculum were used. Data were collected with a semi-structured interview form consisting of 16 questions. The data which is obtained was analyzed by content analysis method.As a result of the findings obtained in the research, it is concluded that values education is necessary to create a solid society, to educate good people and conscious individuals and it is a one of duty of teachers. It was stated that the values will prevent communication accident between people, deterioration in family structures, negative effects of technology and wrong information transfer. It was determined that there were inconsistencies between the values given in the school and the values given in the family. It has been determined that values education should be given within the Social Studies Curriculum and the course that will serve the best values education is Social Studies. However, it was determined that the gains in the program were not sufficient to gain values. In the achievement of the purpose of values education applied within the scope of Social Studies Education Program; it was seen that family life, sensitivity of teacher about value education, perception level of student, concretization and practical activities were determinative. It was determined that teachers mostly used drama, question-answer, case study, plain expression methods and techniques in teaching values; and in the assessment and the evaluation, they used the observation method. It was determined that tolerance, humility and respect were found to be the most difficult values for children to comprehend in the context of Social Studies Curriculum. It was stated that the four values that must be gained are respect, love, tolerance and patriotism.As a result of the research, it was seen that the importance of gaining values with Social Science Course was taken into consideration by the teachers but there was no planned way to gain values. It is determined that teachers were not provided sufficient information during the process, implementation and evaluation stages and this situation will have negative effects on achieving the purpose of values education.In order for the program to be used effectively and efficiently, the values in the social studies curriculum should be expanded, more application activities should be given. The necessary materials for the program should be provided by the relevant institutions. Activities should be designed by informing families and guide books for teachers should be published. In addition, researches that include the opinions of managers and families have to be done.
Keywords: Değer; Değerler Eğitimi; Hayat Bilgisi Dersi Value; Life Science Course; Values Education