Gümrük ihtilaflarında çözüm yolları - Akın, Zeliha Demet (My University, 2010)
Vergisi, Gümrük İhtilafları, Vergi Yargısı ÖZET GÜMRÜK İHTİLAFLARINDA ÇÖZÜM YOLLARI Gümrük vergileri, ticari eşyanın yer değiştirmesi üzerinden alınan ve ekonomik, sosyal ve mali fonksiyonları olan önemli bir dış ticaret ve ekonomi politikası aracı olan vergi türüdür. Gümrük vergilerinin usul ve uygulama esasları 4458 sayılı GK’da düzenlenmiştir. Gümrük vergilerinin tarh, tahakkuk ve tahsili Maliye Bakanlığı’na bağlı ayrı bir kuruluş olan Gümrük Müsteşarlığı tarafından, GK hükümlerine uygun olarak yürütülmektedir. Gümrük vergilerinden doğan ihtilafların vergi yargısına taşınması halinde 2577 sayılı İYUK hükümleri, ihtilafların çözüme kavuşturulması için uygulanmaktadır. Çalışmamız beş bölümden meydana gelmiş olup, birinci bölümde genel olarak gümrük vergileri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde gümrük vergilerinin sistematik açıklaması yapıldıktan sonra üçüncü bölümde gümrük uyuşmazlıklarının ortaya çıkmasına sebebiyet veren gümrük suç ve cezaları genel olarak incelenmiştir. Çalışmanın ana kısmını oluşturan dördüncü bölümünde gümrük uyuşmazlıklarının idari süreçte çözüm yolları incelendikten sonra beşinci ve son bölümde uyuşmazlıkların yargıya taşınması halinde uygulanan genel prensipler ele alınmıştır. Bu çalışmada, Gümrük İhtilafları ve Çözüm Yolları ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve uygulamada sorun yaratabilecek konular ile çözüm önerileri ele alınmıştır. Customs Duty, Customs Duty Disputes, Tax Court

SOLITIONS FOR CUSTOMS DISPUTES Customs duty is a kind of tax which is realized on movement of merchandise goods and is an instrument of foreign trade and economy policy that has economic, social and fiscal functions. The rules of procedure and implementation of custom duties were enacted in the Customs Duties Act (CA) of 4458. Customs duties are assessed and collected according to the CA rules by the Undersecretariat of Customs which operates under the Ministry of Finance. When a customs duty dispute comes to a tax court, the rules of the Procedure of Administrative Justice Act of 2577 are implemented for settlement of the dispute. This study consists of five chapters, the first of which analyzes customs duties in general. In the second chapter of the study, customs duties are explained systematically and afterwards the customs duty crime and punishments which cause customs duty disputes are generally examined in the third chapter. In the forth chapter which is the main part of this study, administrative approaches to resolving customs duty disputes are analyzed and after general principles applying to disputes at the court level are discussed at the fifth and last chapter. In this study, the Settlement of Customs Duty Disputes is explored in detail and subjects that may cause problem in practice and their solutions are discussed.
Keywords: Gümrük Vergisi; Mali Hukuk