Termoeconomic and exergetic analysis of multigeneration hybrid ORC system design in Gonen - Boydak, Özlem (My University)
Bu çalışmada, Balıkesir Gönen jeotermali ve parabolik oluklu panellerden oluşan güneş enerji sistemi ile çalışan organik rankin çevrimi komplesinin yedi farklı organik sıvı ile çalıştırılıp, enerji ekserji hesaplamaları yapılarak, sistem verimliliği irdelenmiştir. Jeotermal sistem, Gönen dokuzuncu sondaj kuyusunun değerleri olan 94℃ sıcaklığında, 2.13 bar basıncında ve 8.3 kg/ s debisindedir. Yine, güneş sistemi değerleri için de Gönen’in güneş ışınım değerleri, direkt normal radyasyonu 1000 W/ m2, rüzgar hızı 5 m/ s, ortam sıcaklığı 20° ile enlem 40.1049° ve boylam 27.654° değerleri ile birlikte Therminol VP1 kullanılan yağ akışkan olarak Ebsilon proffesional simülasyon programında girilerek hesaplamalar yapılmıştır. Organik rankin çevriminde kullanılan yedi farklı organik sıvı ise; R245FA, R245CA, R152A, R507A ve yeni nesil akışkanlar R1233zd, R1234yf, R1234ze’dir. Bu akışkanlar ile birlikte gereken basınç, sıcaklık ve debi değerleri de simülasyonda girilerek, bu çoklu sistemin verimliliği ve üretilen elektrik enerjisi ile birlikte güç çıktıları, ekserji analizleri ve maliyet hesapları irdelenmiştir. Hesaplamalar Engineering Equation Solver (EES) ile birlikte Ebsilon Professional programında da yapılarak, sonuçların uyumluluğuna binaen, hesapların doğruluğu teyit edilmiştir. Bu çalışmamızda da görüldüğü gibi; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı çoklu enerji sistemleri, enerji verimliliği ve doğa dostu özellikleri ile avantajlı sistemlerdir.

In this study, the multigenerational system with Balıkesir Gonen geothermal, solar energy system consisting of solar panels with parabolic trough collectors and Organic Rankine Cycle (ORC) was simulated with seven different organic fluids and the system efficiency was examined by doing energy and exergy calculations. The geothermal system has temperature of 94℃, pressure of 2.13 bar and mass flow rate of 8.3 kg/ s, which are the values of the nineth sondage well of Gonen. Moreover, for the solar system, Gonen's solar radiation values, direct normal irradiance (DNI) 1000 W/ m2, wind speed 5 m/ s, ambient temperature 20°C, latitude 40.1049° and longitude 27.654° values, with Therminol VP1 oil fluid were used in the calculations by entering the Ebsilon professional simulation program. The seven different organic liquids used in the organic rankine cycle are; R245FA, R245CA, R152A, R507A and new generation fluids are R1233zd, R1234yf, R1234ze. The required related pressure, temperature and mass flow values, along with these fluids, were entered in the simulation and thermal efficiency and power outputs with generated electric energy, cost, exergy and second law efficiency analyses of this multigenerational system were examined. The calculations were made in the Engineering Equation Solver (EES) program as well as the Ebsilon Professional program, and the accuracy of the calculations was confirmed based on the compatibility of the results. As observed in this study; multigenerational energy systems using renewable energy sources are advantageous systems with their energy efficiency and nature-friendly features.
Gönen’de multijenerasyon hibrid ORC sisteminin termoekonomik ve ekserjetik analiz
Keywords: ekserjetik analiz; exergetic analysis; Gonen; Gönen; Güneş enerjisi; hibrid sistem; Multigeneration hybrid system; Multijenerasyon hibrit sistem; ORC; ORC çalışma sıvıları; ORC working fluids; Renewable energy sources; Solar energy; termoekonomik analiz; thermoeconomic analysis; Yenilenebilir enerji kaynakları