Akut ve kronik hepatitli hastalarda hepatit B virüsü x geninin yapısı - Uysal, Pınar (My University, 1999)
Hepatit B virüs enfeksiyonu, kronik hepatit, siroz ve hepatosellüler karsinoma gibi tedavisi güç hastalıklara yol açmaktadır. HBV tedavisinde en önemli amaç hepatosellüler karsinomanın gelişmesini önlemektir. HBV DNA'nın 465 nükleotidden oluşan X gen bölgesi virüsün replikasyonu ve ekspresyonu için çok önemlidir. Çünkü, X proteini HBV genlerini transaktive etmekte ve kor promoter, enhancer II, DR1 ile DR2 bu bölgede yer almaktadır. Dolayısıyla burada ortaya çıkan mutasyonlar söz konusu yapıları da etkilemektedir. X protein bölgesinin transkripsiyon faktörü olarak davranmasının yanında transkripsiyonel faktörlerle de bazı reaksiyonlara girebildiği saptanmıştır. X proteininin tümör supresör gen ürününün (p53) işlevini bozduğu anlaşılmıştır. Bu durum HBV ile ilişkili hepatokarsinogenez sürecinin ilk aşamasında X proteininin etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada akut ve kronik HBV enfeksiyonlu hastalar seçilerek X genine ait baz dizilerindeki olası değişikliklerin saptanması amaçlanmıştır. Bu saptamayla, kronik ve akut HBV enfeksiyonlu hastalardaki X gen mutasyonları ve varsa kronik HBV enfeksiyonlu hastalardaki ortak X gen mutasyonlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışılan 27 hastanın X gen bölgesi bu bölgeye ait primerlerle PZR sonucu çoğaltılamamıştır. X ve kor bölgesini birlikte çoğaltmak amacıyla, bu bölgeye ait primerlerle yapılan PZR sonucunda ise sadece bir hasta örneğinde amplifikasyon görülmüştür. X ve kor bölgesi çoğaltılan hasta örneği kalıp olarak kullanılarak dizi analizi yapılmış ve üç defa tekrarlanan dizi analizleri sonucunda baz dizisi tam olarak saptanamamıştır. THE STRUCTURE OF HEPATITIS B VIRUS (HBV) X GENE IN PATIENTS WITH ACUTE AND CHRONIC HBV INFECTION DISEASE Name-Surname: Pınar UYSAL Supervisor: Doç.Dr. S.Ayşe ÖZER Accepted at : 7.23.1999 Department: Medical Biology and Genetics Program: Master

Hepatitis B virus can cause some infections like chronic hepatitis, cirrhosis and hepatocellular carcinoma. The most important aim at the treatment of HBV infection is to prevent the development of hepatocellular carcinoma. The X region of HBV DNA consists of 465 nucleotides and its coding protein transactivates HBV genes and core promoter, enhancer II, DR1, DR2 regions. Therefore, it is very important for replication and expression of virus genome. Thus, mutations which appear in this region can effect these processes. X protein itself can act as a transcription factor, on the other hand can interact with other transcription factors as well. It is known that, X protein interferes with the function of tumour suppressor gene product (p53). This may indicate that X protein has a role in the first step of hepatocarcinogenesis process related to HBV. The purpose of the study is to demonstrate X gene mutations -and possible common X gene mutations- in chronic and acute Hepatitis B patients. In the study, X region of HBV genome which were obtained from 27 acute and chronic Hepatitis B patients, could not be amplified by PCR using the primers specific to the regions. By using primers specific to X and core regions.amplification was succeeded in only one sample out of 27. Sequencing has been done and repeated three times using the X and core region amplificated patient sample as a template. As a result of this study nucleotide sequence could not be demostrated.
Keywords: BİYOLOJİ-TIBBİ BİYOLOJİ