Bankacılık sektöründe yabancı sermaye girişi ve ulusal ekonomi üzerindeki etkileri - Altun, Fatih (My University, 2006)
Dünyada yaşanan finansal serbestleşme hareketi ile birlikte sermaye ve yatırımcılar yeni ve daha karlı piyasa arayışlarına başlamıştır. Ülkemiz de 1980’lerde finansal serbestleşme düzenlemelerini hayata geçirmeye başlamış ve yabancı sermayenin tercih ettiği ülkelerden biri olmuştur. Bu çalışmada, uluslararası bankacılık kavramı ile birlikte bankacılık sektöründe yabancı sermayenin gelişimi ve farklı ülkelerdeki uygulamaları hakkında bilgiler verilerek karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca Türkiye’de yabancı sermayeli bankaların gelişimi ve bankacılık sektörü içindeki yeri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yabancı sermayeli bankaların ulusal ekonomi ve bankacılık sektörü üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerinden söz etmek mümkündür. Bu konuda yürütülen çalışmaların sonuçları kesin bir yargıya varılması için yeterli görülmemekle birlikte, yabancı sermayeli bankaların, sektördeki verimliliği ve rekabeti artıracağı, kalifiye insan kaynağı yetiştirilmesinde ve etkin risk yönetimi tekniklerinin kullanılması konusunda faydalı olacağı belirtilmektedir. Bunun yanında para ve kredi politikalarının uygulanmasını zorlaştırması, KOBİ’lerin kredi imkanlarının kısıtlanması, küçük bankaların yabancı sermayeli bankalarla rekabet edememeleri, krizlerde söz konusu bankaların ulusal ekonominin istikrarını öncelikli olarak değerlendirmeme riskleri de mevcuttur. Konuyla ilgili gerçekleştirilen çalışmalara göre ifade edilebilecek en kesin yargı ise yabancı sermayeli bankaların gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı fonksiyonları ve etkileri bulunduğu, ayrıca gelişmekte olan ülkelerde yabancı bankaların daha karlı olduğudur. Bankacılık sektörü kaynak dağılımının odağında olması sebebi ile ulusal ekonomi açısından hayati önem taşımaktadır. Yabancı sermayeli bankaların ülkeye girişinden en üst düzeyde faydalanılabilmesi için bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve gösterecek yatırımcılara yönelik politikalar belirlenmeli ve düzenlemeler oluşturulmalıdır. Bu doğrultuda, ulusal ekonominin istikrarı, para ve kredi politikalarının etkin bir şekilde yönetilebilmesi ve bankacılık sektörünün daha verimli ve rekabete açık hale getirilmesi konularında gerekli uygulamalar hayata geçirilmelidir.

In conjunction with financial deregulations, investors have began to search for new and more profitable markets. Turkey has also started to constitute new financial regulations in 1980’s and has been a country preferred by foreign capital to invest. In this study, instructions about international banking, improvement of foreign capital in banking industry and practices in different countries are given. Besides, progress of foreign owned banks and their role in Turkish banking industry is examined and evaluated. There are both positive and negative effects of foreign capital in banking industry. Although studies regarding this subject are not considered sufficient to have a certain idea, it is possible to say that foreign capital in banking industry increase efficiency, competition and useful in training human resources and utilization of effective risk management techniques. Besides, there are some risks of foreign capital in banking industry, such as complicating to carry out money&credit policies, decreasing credit facilities of SME’s, hindering competition of small sized banks, not prioritizing economic stability as high. The most definitive opinion which can be mentioned according to studies is foreign capital in banking industry has different functions and effects in developed and developing countries. As banking industry is in the center of distribution of financial resources it is very important for national economy. For this reason, policies and regulations for foreign owned banks and foreign capital in banking industry should be constituted in order to maximize benefits. In this sense, essential administrative arrangements should be in place for stability of national economy, management of money and credit policies in an effective way, more efficient and competitive banking industry.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Yabancı Sermaye; Ekonomi_Türkiye_Bankalar ve Bankacılık