Yetişkin eğitiminde sanatsal etkinliklerin yeri : bir model önerisi - Yıldız, Fatma (My University, 2023)
Yetişkin, örgün eğitimi alan çocuğa göre farklı yöntemlerle öğrenir. Yetişkinin farklı yöntemlerle öğrenmesinin yanı sıra; yetişkinlik dönemi, çocuk ve ergenliğe göre daha uzun bir zamanı kapsar. Yetişkin; yaşam içerisinde, mesleki, fiziki, psikolojik, sosyal ve daha birçok alandaki ihtiyaçlarına yönelik öğrenme süreçlerinin içerisinde bulunur. Özellikle işyerinde çalıştığı dönemde, yetişkinin, işyerinin kendisine sunduğu eğitim programlarına katılması, programdan verim alabilmesi, eğitimin, ihtiyacını karşılaması, yıllar sonra hatırlaması ve farklı açılardan kendisini geliştirmesi bakımından eğitim tasarımının önemi büyüktür. Yetişkin eğitimini hazırlayacak, sunacak eğitmen, çok çeşitlilikte araç ve etkinliklere başvurur. Eğitim ne olursa olsun, verilecek olan eğitim, yetişkin öğrenme ilkelerini / öğrenme yöntemlerini bilen bir eğitmen tarafından tasarlanmalıdır. Bu tasarımda, insanın ruhunu besleyen, yetişkinin kendi anlam dünyasında bir şeyler bulmasına alan açan, sanat etkinliklerinin olması, bu tasarımı güçlendireceği ve etkili bir eğitim yapacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada, Türkiye’de özel sektörde yer alan kurumların çalışanlarına yönelik hazırladığı eğitim programlarına katılan yetişkinlerin bu eğitimlerden hangi düşünce ve görüşlerle ayrıldıkları değerlendirilecek ve bu konuda bir eğitim modeli önerisi sunulacaktır. Aldıkları eğitimlerde, sanat etkinlikleri denilince, akla nelerin geldiği sorgulanmıştır. Sınırlılıklar arasında yer alan fotoğraf, müzik ve resim gibi alanları içeren eğitimlerin, yetişkinlere ne gibi etkileri olduğu araştırılmıştır. Araştırma, nitel araştırma tekniklerinden olgu bilimle desenlenmiş olup betimleyici ve yorumlayıcı olgu bilim olarak işlenmiştir. Araştırmada görüşme yöntemiyle veriler toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye’de özel sektörde, en az beş bin çalışanı olan, akademisi olan ya da eğitim ve gelişime önem veren bir eğitim departmanı olan büyük kurumlarda yılda en az 5 eğitim alan ve 5 yıldan fazla çalışmış, görüşmeyi kabul eden 10 katılımcı oluşturmaktadır. Görüşmelerde açık uçlu sorular aracılığı ile veriler toplanmış, MAXQDA 2022 paket programında içerik analizine tabii tutulmuştur. Araştırma bulgularından yola çıkılarak yetişkinlerin sanat etkinliklerinin olduğu eğitimlerde odaklanmayı sağladığı ve yıllar sonra bile akılda kalıcılığa bir katkısını olduğu yönünde bir sonuç elde edilmiştir.

Adults learn through different methods compared to children who receive formal education. In addition to the adults’ learning through different methods, adulthood covers a longer period than childhood and adolescence. Adults participate in various learning processes related to their professional, physical, psychological, social and many other needs. Educational design is of great importance, especially when the adult is working for an institution. Educational design is integral to training programs offered by the employer in terms of adults’ participating in the program; benefiting from the program; ensuring that the program meets the needs; recalling it in the years to come and improving himself/ herself in different aspects. The instructor who prepares and presents adult education content utilizes a wide variety of tools and activities. Regardless of the content, the training session should be designed by an instructor who is familiar with the adult learning principles/ learning methods. It is considered that art activities nourishing the human spirit, opening new horizons for the adult participants to explore their own world of meaning, will strengthen this design and provide an effective education. In this research, the thoughts and opinions of the adults participating in the training programs designed for the private sector employees in Turkey will be evaluated and a new a model will be proposed in this regard. During the training sessions, participants were asked to explain what comes to their minds when art activities are mentioned. The effects of trainings including photography, music and painting, all of which are within the scope and limitations of the study, on adults were investigated. The research was designed as a phenomenological study, one of the qualitative research techniques, and was carried out as descriptive and interpretive phenomenology. In the research, data were collected through interview method. The study group consists of 10 consenting participants who receives at least 5 trainings per year; has worked for more than 5 years in a large private sector institution in Turkey that has at least five thousand employees and an academy or an education department that prioritizes training and professional development. Data were collected through open-ended interview questions and the content was analyzed using the MAXQDA 2022 package program. Based on the research findings, it was concluded that adults can focus during trainings with art activities and that such activities contribute to retention even after years.
The place of artistic activities in adult education : a model proposal
Keywords: Adult education; Art Activities; Art in education; Lifelong learning; Sanat Etkinlikleri; Sanat öğelerinin Yetişkin Eğitiminde Kullanılması; Sanat, Eğitimde; Use of Art Elements in Adult Education; Yaşam boyu öğrenme; Yetişkin eğitimi