Hz. Peygamber’in zorlukları aşma yöntemi - Chousein, Soumegie (My University, 2006)
Bu çalışmada, Hz. Peygamber’in peygamberlik görevi ile birlikte bir insan olarak karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklar karşısındaki tutumu ayrıca bunları aşmada nasıl yöntemler uyguladığı ele alınmıştır. Yalnızca Hz. Peygamber’in değil ashabın karşılaştığı güçlüklere de yer verilmiş, bu durum karşısında Resulullah’ın ashabına nasıl örnek olduğu ele alınmıştır. Kur’an’ın gösterdiği ahlâk esaslarını en güzel şekilde yaşayan, ciddiyet ve kararlılığı ile örnek olan Resulullah, engin şefkatiyle bu dünyada mesut bir hayat yaşayabilmenin, dünya hayatında ebedî bir hayat kazanabilmenin yollarını göstermiştir. Kıyamete kadar geçerli olan Kur’ân, onun birinci dereceden açıklaması ve uygulaması olan sünnet, her türlü şartlar altındaki insanların meselelerine çözüm getirmeyi amaçlamıştır. Vahyin evrenselliği münasebetiyle Hz. Peygamber’in tebliğ ettiği din, insanlığın her türlü problemlerini çözecek esaslar ve yöntemler içermektedir. Resulullah’ın hayatı, canlı Kur’an niteliği ile insan hayatına tam bir uygulama örneği sunmakta, herkes onda örnek alabilecek bir yön bulabilmektedir. Hz. Peygamber’in yaşantısının her kesiti derli toplu bir şekilde ele alındığında, müslümanların sorunlarının çözümünde geniş ufuklar açacak keyfiyete sahip bilgi ve uygulamalarla doludur. Her sorun karşısında izlediği yöntemlerle başarıya ulaşan Resulullah’ı doğru tanımak, sosyal hayattaki zorlukların üstesinden gelme noktasında müslümanlara rehber olacaktır. Bu sebeple bu çalışmada, inananlar için eşsiz örnek olan Hz. Peygamber’in zorluklar karşısında takındığı tavrı araştırılarak, hayatından alınan örneklerin günümüzde nasıl uygulanabileceği aktarılmaya çalışılmıştır.

This work contains the Prophet’s methods to deal with difficulties which he encountered both as a human being and a Prophet, and his attitudes towards this difficulties. It covers not only the Prophet’s but also the community members’ difficulties who liver with him and reflects how he represented as a model them thoughout his life. Living in the light of the Quran which is the real source of basic morals, he demonstrated clues for how someone ca live happily without sorrowing and how someone can win an eternal life. The Quran -a holy book of Muslims and unique, original holy book without distortion for centuries- and Sunna –its explonation and performance- aim for solving problems of people in every circumstances. Because of universal validity of verse of the Quran, the religion which the Prophet announced centuries ago has many powerful methods and foundations to solve every problems of humanity. The Prophet’s life is something like “an alive Quran” and provides individuals a perfect demonstration. Looking at the whole life of Prophet, it’s very easy to find many solutions which are the matchless products of surprising intelligence and performances of all innumerable problems of Muslims. This thesis would be a guide with great value for Muslims to deal with arduous situations in everyday social life. All struggles for reflecting the Prophet’s attitudes towards problems he encountered by examplfying how we could use him as a sole model.
Keywords: Hadis; Hz. Muhammed, 571-632