E-Pazaryerlerinin yönetimi - Özer, Aslıhan (My University, 2006)
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte “yeni ekonomi” olarak belirtilen kavram iş dünyasına girmiştir. İnternet iş dünyasında ve ekonomide birçok değişikliğe neden olmaktadır. Firmalar iş süreçlerini internetten faydalanarak yeniden tasarlamakta ve bilgi teknolojilerini kullanarak verimliliği arttırmaya çalışmaktadırlar. Bu değişim pazar kavramının da değişmesine ve gelişmesine sebep olmuştur. Bütün bunların sonucunda “Elektronik Pazaryeri” kavramı ortaya çıkmıştır. Tezde ilk olarak e-pazaryerlerinin tanımı, işlevler, internetteki pazarlar ve özellikle de B2B üzerinde durulmaktadır. B2B’nin tanımı, gelişimi, bileşenleri, çeşitleri, getirileri vurgulanmaktadır. Daha sonra e-pazaryerlerinin yönetimi hakkında bilgi verilmektedir. Elektronik pazaryerlerinin sahipliği, rekabet, B2B e-pazaryerleri için SWOT analizi, B2B e-pazaryerlerinin stratejilerinin sınıflandırılması, e-pazaryerlerinin tasarımı ve fonksiyonellik bakımından incelenmesi, kurulumu, başarılı bir e-pazaryeri için gerekli unsurlar, e-pazaryerleri için ticaret modelleri, e-pazaryerlerinin iş süreçlerine etkileri ve gelirleri hakkına bilgi verilmektedir. Son bölümde ise B2B e-pazaryerlerinin dünyada ve Türkiye’deki çeşitli uygulamaları anlatılmaktadır. Türkiye’de ve dünyada faaliyet gösteren B2B e-pazaryerlerinin yöneticileriyle görüşme yapılmıştır. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Alınan cevaplar doğrultusunda veriler kodlanmış ve kavramlar ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra kavramların frekansları ve bu kavramları hangi B2B e-pazaryerinin daha fazla içinde bulundurduğu hesaplanmıştır. Yapılan araştırmalar ve görüşmeler sonucunda elde edilen verilere dayanılarak Türkiye’deki ve dünyadaki e-pazaryerleri arasındaki farklar üzerinde durulmakta ve kıyaslama yapılmaktadır.

By well-known of the internet all over the world, a new concept which is called ‘new economy ’ has taken place in the business world. Internet is seen as a reason for some changes in business world and economy. Companies are planning their strategies by making use of internet and trying to increase the efficiency by using their information technology. The change in the business has changed and developed the concept of markets and a new concept which is called ‘e-marketplaces’ has occured First of all, the meaning of e-marketplaces, functions , e-marketplaces on the net and especially B2B are told in detail in the thesis. The definition of B2B, development of it, compounds and types of B2B are explained. Then information about e-marketplaces management is given. The ownership of e-marketplaces, challenge, Swot analyze for B2B e-marketplaces, classification of B2B e-marketplace’s strategies, project of e-marketplaces and examination of them if it’s functional or not, commerce models for e-marketplaces and the effects on business process and on income of e-marketplaces has taken place in this thesis. At the last part some discussions and conversations are made with B2B e-marketplace’s manager in the world and in Turkey. In the study content analyze method is used. By the answer taken informations are coded and concepts are created.Then the frequency of these concepts and which concepts take a bigger role on B2B e-marketplaces are calculated. By the result of investigations and conversations that are done; the differences between Turkish e-marketplaces and international marketplaces are explained.
Keywords: Elektronik Ticaret; Pazarlama Yönetimi; Pazarlama_Yönetim