Selahaddin-i uşşaki ve türkçe tasavvufi şiir şerhleri - Keleş, Hafize (My University, 2008)
Selahaddîn-i Uşşâkî, 18. yy’da yaşamış âlim, şâir, şârih ve mutasavvıftır. Hayatı hakkında kaynaklarda fazla bilgi yoktur. Halveti tarikatının üçüncü pîri sayılmaktadır. Fatih’te bulunan Tahir Ağa Tekke’de medfundur. Şiirlerinde Salâhî mahlasını kullanmıştır. Telif, tercüme birçok eser kaleme almıştır. Türkçe, Arapça ve Farsça bazı şiirlere yazdığı şerhler de eserleri içinde önemli bir yer tutmaktadır. Salâhî, şerhlerinde sık sık âyetlerden, hadislerden, ünlü mutasavvıfların fikirlerinden faydalanmıştır. “Selahaddîn-i Uşşâkî ve Türkçe Tasavvufî Şiir Şerhleri” başlıklı bu tezde yalnızca Türkçe şiirlere yazılan şerhler incelenmiştir. Şerh edilen manzumeler tasavvufi özellikte manzumelerdir. Bunlar bazen tasavvufî hususları açıklamak bazen de şiirlerde geçen tasavvufî hususların şeriate uygunluğunu göstermek için şerh edilmiştir. Salâhî’nin şerhleri tasavvufa dair meseleleri ve tasavvuf muhtevalı şiirleri anlamak açısından önemli bir çalışmadır.

Selahaddîn-i Uşşâkî who lived in 18. century was a scholar, poet, commentator, and Sûfî. There is no much information about him in the sources. He was the third sheik of Halvetî Path. He has buried in Tahir Ağa Tekke in Fatih. His pseudonym was “Salâhî”. He wrote a lot of books and translated too. And his Comments (Şerh) which are on Turkısh, Arabic and Persian poems are so important. Salâhî has used verses of Koran, hadiths and ideas of other famous Sûfîes to make comments. In The thesis “Selahaddîn-i Uşşâkî ve Türkçe Tasavvufî Şiir Şerhleri” the comments which are made on Turkish poems have researched. The commentated poems are mystic poems.These poems are commentated sometimes to explain some mystic metaphores and sometimes to explain that mysticism is paralel to religious law (Şeriat) by Salâhî. Comments of Salâhî are too important to understand some subjects of mysticism and themystic poems.
Keywords: İslam Tarihi; Şiir_Tasavvuf; Tasavvuf