Türkiye’ de işgücü piyasası politikalarında değişim: özel istihdam bürolarının kuruluşu - Ciğerci, Nihan (My University, 2001)
Sanayileşmenin ortaya çıkardığı kamu istihdam kurumlarının özellikle 1970'li yıllardan itibaren istihdam yaratmada pek etkin olamadığı söylemleri ortaya atılmıştır. Bu süreçte tarihsel olarak kötü geçmişe sahip özel istihdam büroları bu kez yasalarla denetim kontrolünde tekrar tarih sahnesine çıkmıştır. Bugün pek çok ülkede kamu ve özel istihdam kurumları yanyana faaliyet gösterirken bu süreçten Türkiye'de etkilenmiştir. Özellikle Avrupa Birliği'ne üye olma sürecinde yasal uyumlaştırma politikaları ile birlikte 2000 yılında çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte mevcut kamu istihdam kurumunun yanında faaliyet gösterecek özel istihdam birolarının kurulmasına olanak sağlanmıştır. Türkiye'nin istihdam yapısı göz önüne alındığında bu yasanın dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, çalışmada kamu istihdam kurumları ve özel istihdam büroları hakkında ayrıntılı bilgi verildikten sonra Türkiye'de kamu kurumu olan İş ve İşçi Bulma Kurumu ve liberalleşme eğilimleri ile birlikte mevcut gelişmeleri vurgulamak amacıyla halen yasal bir dayanak olarak faaliyet gösteren biri internette iş arama sitesi olmak üzere dört adet danışmanlık şirketi ile görüşülmüş ve bu görüşmeleri değerlendirilmesi yapılmıştır.

Public employment services which come into being with industrialization specially in 1970's weren't active to create employment. In this case private enployment agencies which have bad past again took place in history stage. This study analyzes public and private emplyment services particularly Turkey's public employment service structure and the changing of this institution. This study also analyzes consultancy firms in Turkey which are examples of private employment agencies.
Keywords: İSTİHDAM-TÜRKİYE; İş Gücü