İnsan hakları Avrupa mahkemesi ve yargıtay kararları ışığında özel hayatın gizliliğini ihlal suçu - Aktaġ, Batuhan (My University, 2016)
İNSAN HAKLARI AVRUPA MAHKEMESİ VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇU Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, devletlerin vatandaşlarını kontrol etme ihtiyacının artması ve internet özelinde kitle iletişim araçlarının insan hayatının her alanına nüfuz etmesi, günümüzde özel hayatın korunma ihtiyacını hiç olmadığı kadar önemli hale getirmiştir. Bunun neticesinde özel hayatın gizliliği hakkı, dikey ilişkide hem uluslararası insan hakları belgeleri hem de anayasalar ile güvence altına alınırken; ayrıca yatay ilişkide de hakka yönelen müdahalelere ilişkin olarak özel hukuk ve ceza hukuku yaptırımları öngörülmüştür. Bu çalışmada da, özel hayatın gizliliği hakkının üçüncü kişiler tarafından ihlal edilmesi durumunda başvurulacak mekanizmalardan biri olan ve eski Türk Ceza Kanununun aksine 5237 sayılı TCK’da ayrıca düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçu ele alınmıştır. Bu bakımdan suçun maddi konusunu oluşturan özel hayat kavramı, çalışmanın ilk bölümünde İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları rehberliğinde açıklanmaya ve hem ulusal hem de uluslararası metinlerde nasıl düzenlendiği ortaya konulmaya çalışılmış; ikinci bölümünde ise “özel hayatın gizliliğini ihlal suçu” suç genel teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Bu inceleme esnasında çalışmanın uygulamaya ışık tutması adına pek çok Yargıtay kararından yararlanılmış ve Yargıtay’ın özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna dair yaklaşımı ortaya konulmaya gayret edilmiştir. zel hayatın gizliliğinin korunması, ceza hukukunda özel hayat, mahremiyet, İHAS m. 8, TCK m. 134, kişisel verilerin korunması…

CRIME OF THE VIOLATION OF THE PRIVACY IN THE LIGHT OF THE EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS AND TURKİSH SUPREME COURT DECISIONS In recently, protection of the private life (privacy) is quite important than ever before due to technological developments, increase of the necessity for control citizens by the government and diffusion the life space of humanity by specific to internet in the mass communication. As result of right of the private life is guaranteed both as international instruments as constitutions in vertical relation; also interventions aim to this right is regulated sanction by the criminal law and private law in horizontal relation. In this study, case of infringement of right the private life by the third persons, which one of the instruments to has been regulated under article 134 of the Law with the number 5237 on Turkish Penal Code on the contrary former Penal Code (abrogated number 765 on Turkish Penal Code). In this regard, the first part of the study matter of fact of crime is “private life”, is examined according to the European Court of Human Rights decision and the respective term is revealed how to regulated in both as international as national law. In the second part of this study, “crime of the violation the privacy” is evaluated according to the general theory of crimes. In this study, use to many Supreme Court’s (Yargıtay) decisions for light of the practise and show an approach to the “crime of the violation on the privacy” by the Supreme Court. Key Words: Protection of Private life, Private Life in Criminal Law, Privacy, ECHR Art. 8, Turkish Penal Code Art. 8, Protection Of Personal Data…
Keywords: Avrupa; Gizlilik, Hakkı; İnsan hakları; Medeni haklar; Türkiye