Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden sağlanan gelirlerin vergilendirilmesi - Akbebek, Cemil (My University, 2011)
nansal Risk, Vadeli İşlem, Türev, Forward, Vadeli İşlem Sözleşmeleri, Opsiyon, Swap ve Vergilendirme. ÖZET VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN SAĞLANAN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Bretton Woods Sistemi’nin yıkılmasından sonra, petrol krizlerinin etkisiyle yaşanan fiyat dalgalanmaları ve bunlara bağlı olarak meydana gelen yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki dalgalanmalar dünya genelinde finansal risklerin artmasına yol açmıştır. Finansal risklerin varlığı yeni finansal teknikler için bir talep yaratmıştır. Finansal risklerin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olamayacağından bu riskleri kontrol etmek ve azaltmak için yeni finansal teknikler geliştirilmiştir. Türev ürünler olarak adlandırılan bu yeni teknikler; forward, futures, opsiyon ve swap sözleşmelerinden oluşmaktadır. Günümüzde türev ürünlerin işlem gördüğü türev piyasalar dünya genelinde büyük tutarlarda işlem hacimlerine ulaşarak, dünya finans piyasalarında önemli ölçüde belirleyici olma özelliğini elde etmişlerdir. Bu çalışmanın amacı; dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi giderek artan finansal türev ürünleri tanıtmak ve bu finansal ürünlerin vergilendirme esaslarını ortaya koymaktır. nancial Risk, Derivatives, Forward, Futures, Option, Swap and Taxation.

TAXATION OF REVENUES GAINED FROM FUTURES AND OPTION CONTRACTS After the collapse of the Bretton Woods System, the price and interest rate fluctuations and high inflation rates due to the oil crises resulted in the increase of the financial risks all over the world. The existence of financial risks has created a demand for new financial techniques. Although it is not possible to completely eliminate the financial risks, new financial techniques were developed to control and to lower the risks. The new techniques called financial derivatives consist of forward, futures, options and swap contracts. Today derivative markets in which derivative products are transacted have reached great amount of operations and have played a significant role in global financial markets. The purpose of this study is to introduce financial derivatives which have an increasing importance in Turkey as in the world, and to specify taxation principles of these financial instruments.
Keywords: Finansal Risk; Mali Hukuk; Opsiyon Sözleşmeleri; Vadeli İşlemler; Vergilendirme