Osseöz Kemik Metastazlarını Taklit Eden Poliostatik Paget Hastalığında F-18 FDG PET/BT - TUROĞLU, HALİL TURGUT; ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Kemiğin paget hastalığı bölgesel tek kemiği veya tüm iskelet sistemini tutabilen, artmış kemik yıkımı ve bunu izleyen artmış düzensiz yapım sonucu oluşan anormal kemik yapısı ile karakterize kronik, benign bir hastalıktır. Bu olguda, poliostatik paget hastalığının kemik metastazları taklit eden lezyonlarının ayrımında F-18 deoksiglukoz pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografinin (PET/BT) rolünü sunuyoruz. Olgu: Seksen üç yaşında kadın hasta kemik ağrısı, gece terlemesi ve ateş şikayetleri nedeniyle hastanemize başvurdu. Çekilen toraks BT’sinde metastaz şüpheli multipl osteolitik kemik lezyonları saptanmış ve primeri bilinmeyen malignite araştırma amacıyla PET/BT tetkiki istendi. Çekilen PET/BT tetkikinde multipl kemiklerde hafif-orta düzeyde hipermetabolik lezyonlar izlenmektedir. Ayrıca çekilen kemik sintigrafisinde iskelet sisteminde artmış teknesyum-99m metilen difosfonat tutulumları da mevcut idi. Tipik görüntüleme ve klinik özellikleri poliostatik paget hastalığının tanısını koymamıza izin verdi, pagetik lezyonların çoğu \"burnedout\" fazındadır. Nadiren paget hastalığında belirgin florodeoksiglukoz (FDG) tutulumu görülebilir ve metastatik hastalık için değerlendirilen yaşlı hastalarda yanlış pozitif sonuçların olası bir nedeni olarak dahil edilmelidir. FDG PET/BT görüntülerinde: FDG affiniteli malignite bulgusuolmayan, poliostatik paget hastalığı ile uyumlu kortikal kalınlaşma ile birkaç kemikte hafif ve orta düzeyde FDG tutulumları izlenmektedir. F-18 FDG PET/BT görüntülerinde de deforme olmuş sol humerusta yaygın ancak hafif artmış FDG tutulumu [standart tutulum değeri (SUVmaks )=2,8] ve sol klavikulada orta düzeyde FDG tutulumu (SUVmaks =3,2) mevcuttur. Metastaz veya osteomiyelit gibi diğer kemik hastalıklarını ekarte etmek için kemik sintigrafisi yapıldı. Sonuç: Paget hastalığı aşırı ve anormal kemik remodellingi ile karakterize kronik benign bir kemik hastalığıdır. Üç fazı vardır: Erken-litik faz, mikst orta faz ve sklerotik son faz. Hastaların çoğunda özellikle sklerotik fazda lezyonların hipermetabolik olması olası değildir. Bu nedenle komplike olmayan paget hastalığı ile malignite arasında ayrım yapılmasını sağlayabilir. Bununla birlikte daha aktif hastalığı olanlarda yüksek alkalen fosfataz ile ilişkili olarak düşük veya belirgin FDG tutulumları izlenebilir. Paget hastalığının sklerotik fazı kemik ekspansiyonu olmadan ortaya çıkabilir, bu nedenle bilinen maligniteleri olan hastalarda tanısal bir ikilem yaratır. Ayrıca mikst lezyonlar çeşitli kemik metastazlarını taklit edebilir. Olgumuzda, sol klavikulada orta düzeyde FDG tutulumu, bize paget hastalığında FDG tutulumunun değişken spektrumunu, malignite incelemesinde FDG PET’de yanlış pozitif bulgu olasılığını ve benign paget hastalığı ile diğer patolojik kemik lezyonları arasında ayrım yapma potansiyeline sahip hibrit PET/BT’nin yararlılığını hatırlatmaktadır. Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET/BT, paget hastalığı, poliostatik paget hastalığı, metastazlar
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; F-18 FDG PET/BT; paget hastalığı; poliostatik paget hastalığı; metastazlar