T. C. Sağlık Bakanlığı Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesindeki hayat kadınlarının AIDS bilgileri ve uygulamaları - Can, Burcu (My University, 2005)
Araştırma AIDS/ HIV' e yakalanma ve bulaştırma yönünden risk grubu olduğu düşünülen izinsiz çalışan hayat kadınlarının AIDS bilgilerini ve uygulamalarını tanımlamaktadır. Araştırma evreni Aralık 2002- Mart 2003 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesindeki emniyet güçleri tarafından getirilen tüm hayat kadınları alınmıştır. Araştırmanın örneklemine; kendilerini hayat kadını olarak kabul eden, araştırmaya katılmaya istekli 78 yabancı uyruklu, 65 Türk uyruklu hayat kadını alınmıştır. İstatistiklerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve Ki- Kare testi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre gizli fuhuş yapanlarda AIDS konusunda bilgi düzeyleri yeterli olsa da, bu bilgilerin davranışlara yansımadığı görülmüştür. Hayat kadınlarının kondom kullanma oranları düşük bulunmuş ve kondom uygulamalarında yanlışlıklar tespit edilmiştir. UNREGISTERED PROSTITUTES KNOWLEDGE AND PRACTİCES ABOUT AIDS AT R.T. MINISTRY OF HEALTH DERMATOLOGY AND VENERAL DISEASE HOSPITAL. Research is performed to define unregistered prostitutes AIDS knowledge and preventive behavior for AIDS who were thought to be the risk factors for spreading and being infected with AIDS/ HIV. The environment of research was the unregistered prostitutes who was captured by the police and brought to the R.T. Ministry of Health Dermatology and Venereal Disease Hospital between December 2002- March 2003. The sample of this research were 65 Turkish and 78 foreign prostitutes who accept herself as a prostitute and volunteered the participate the research. For statistical assessment percentage and Chi- square test was used. Data shows that, although unregistered prostitutes have sufficient knowledge about AIDS, they do not apply these in practice. The ratio of condom use was low and there are lots of mistakes in the usage of the condoms.
Keywords: Bulaşıcı Hastalıklar