Akne hastalarında cardiff akne kısıtlılık indeksinin Türkçe versiyonunun geçerliliği ve güvenilirliği - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Akne toplumda sık görülen ve yaşam kalitesini ciddi boyutta etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın yaşam kalitesine olan etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıyla sık kullanılan ölçekler arasında yer alan Akne Yaşam Kalite Ölçeği (AYKÖ) Türkçe geçerliliği kanıtlanmış olan bir ölçektir. Bir başka sık kullanılan ölçek olan Cardiff Akne Kısıtlılık Ölçeği (Cardiff Acne Disability Index, CADI)’nin Türkçe versiyonunun toplumumuz için geçerliliği ise henüz araştırılmamıştır. Bu araştırmanın amacı CADI’nın geçerliliğini araştırmak ve sonraki çalışmalarda diğer ölçeklerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Dermatoloji polikliniğine ardışık olarak başvuran 68 akne hastasında bir hafta arayla iki kez CADI’nin Türkçe versiyonu uygulatılmıştır. Test sonuçlarının iç tutarlılığı ve geçerliliği Cronbach alfa ve Pearson korelasyon analizi testleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Tekrarlanan test sonuçlarının Cronbach alfa değeri 0,68 yaklaşık değer 0,7 olarak saptanmıştır. Sonuç: Uygulaması kolay, kısa ve pratik bir ölçek olan CADI yüz ve gövdenin birlikte tutulduğu hastalar için oldukça değerlidir. Ancak iç tutarlılığı araştırma grubunda istenen düzeyin biraz altında kalmıştır. Bu nedenle klinikte hastaların izlemi veya araştırma amaçlı kullanılırken beraberinde diğer ölçeklerle birlikte değerlendirilmesi anlamlıdır.

Background and Design: Acne is a common disease having profound affect on quality of life. Although various quality of life (QoL) scales have been developed, Cardiff Acne Disability Index (CADI) and Acne Quality of Life (AQOL) scale are most commonly used ones for research. The study aims to investigate the validity of CADI in Turkish acne patients. Material and Method: Sixty-eight consecutive acne patients were included for CADI validation. Test-retest procedure was performed with one week interval. Internal consistency and validity of the CADI was analyzed through Cronbach’s alpha and Pearson’s correlation analysis tests. Results: Cronbach’s alpha value for the internal consistency of CADI was found to be 0.68, close to the satisfactory level, 0.7. Conclusion: CADI is an easy to use, time-sparing acne-specific QoL measure. However, since the validity is slightly below satisfactory level it should be used in combination with other measures to evaluate treatment outcome in clinical practice.
Validity and reliability of cardiff acne disability index in Turkish acne patients
Keywords: Dermatoloji