Kredi Piyasalarında asimetrik bilgi probleminin neden olduğu piyasa aksaklığı ve long memory uygulaması - Koç, Selman (My University, 2005)
Long Memory modelleri ARFIMA sürecindeki zaman serilerinin modellenmesinde oldukça sık kullanılmaktadır. Bu tezde mevduat bankalarının 1 ve 3 aylık kredi serileri incelenmiştir. İnceleme kapsamındaki kredi serileri; mevduat bankaları genel kredi hacmi, şirketler kredi hacmi, tüketici kredi hacmi ve kamu kesimi kredi hacmidir. Sözkonusu kredi serilerindeki long memory özelliği test istatistiği, GPH test istatistiği ve frekans analizi yardımıyla ARFIMA( ) modelleri vasıtasıyla araştırılmıştır. Fraksiyonel fark alma parametresi olan (d) spektral analiz araçları vasıtasıyla tahmin edilmiştir. İnceleme sonucunda mevduat bankaları genel kredi hacmi serisi, şirketler kredi hacmi serisi ve tüketici kredi hacmi serisinde güçlü bir uzun dönem bağımlılık (long memory) tespit edilmiştir. Bu durum kredi piyasasındaki eksik bilgi ve belirsizlik probleminin neden olduğu piyasa aksaklığının bir sonucudur.

ABSTARCT Long memory models are very commonly used to embody ARFIMA time series data. In this thesis, I test for long memory in 1 and 3 month credit series on deposit bank's general credit series, cooperation's credit series, consumer's credit series and public sector credit series using statistic, GPH method and frequency-domain method of ARFIMA( ) models. The fractional differencing parameter is estimated using the spectral regression method. Significant evidence of positive long-range dependence is found in the deposit bank's general credit series, cooperation's credit series and consumer's credit series. This means, credit rationing under imperfect information and uncertainty caused long range dependence in this series.
Keywords: Ekonometri; Kredi Piyasaları; Long Memory Uygulaması