Hüdâvendigâr vilayeti, Karesi ve Biga mutasarrıflıkları - Özey, Ramazan (Marmara Coğrafya Dergisi, 2003)
Hüdâvendigâr vilayeti, Osmanlı vilayetlerinin yüzölçümü bakımından büyüğü ve önemlisidir. Bursa, vilayetin merkezidir ve imparatorluğun ilk döneminde başkent olmuştur. Bursa, İmparatorluk döneminde, kültür, tarım, sanayi ve ticaret merkezi özelliği kazanmıştır. Karesi ve Biga Mutasarrıflıkları da büyük öneme sahiptir. Bu makale, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerini kapsayan yıllarda (1913), Hüdâvendigâr vilayetinin, Karesi ve Biga Mutasarrıflıklarının coğrafi özelliklerini ayrıntılı bir şekilde anlatmaktadır. Bu makalenin Hüdâvendigâr Vilayetinin, Karesi ve Biga Mutasarrıflıklarının Tarihi Coğrafyası’na ışık tutacağı umulmaktadır.