Eski fotografik baskı yöntemlerinin farklı yüzeylerdeki etkileri - Dizdaroğlu, A. Tülin (My University, 2007)
Bu çalışmamızda eski fotografik baskı yöntemlerinin farklı yüzeylerdeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamıza önce fotoğrafın icadı ile kısaca fotoğraf tarihini inceleyerek başladık. Ardından ilk fotografik teknikler olan Daguerrotype ve Talbotype incelendi. Daha sonra fotoğrafın ve fotografik baskı yöntemlerinin sanat akımları içerisindeki yeri araştırıldı. Fotoğrafın ilk icat edildiği günlerden bugüne kadar olan sanat akımlarına kısaca yer verildi. Tüm eski fotografik baskı yöntemlerinden ulaşılabilirlik ve olanaklarımız doğrultusunda Geleneksel Cyanotype, Kallitype, Albümin Baskı, Gum Bikromat Baskı ve Karbon Transfer Baskı yöntemlerinin incelenmesine karar verildi. Bu beş yöntemin kağıt, kumaş ve ahşap yüzeyler üzerinde etkilerinin araştırılması amaçlandı. Daha sonra uygulamaya geçildi. Bu baskıların Gravür kağıdı, Arches resim kağıdı, Hahnemühle Torchon ve Fabriano Torchon gibi resim kağıtlarında, fotoğraf kağıdında, keten, poplin, patiska, kanvas gibi kumaş yüzeylerde ve dokusunun azlığı nedeniyle kavak ağacı gibi ahşap yüzeylerde uygulamaları yapıldı. Bir çoğunda başarılı sonuçlar elde edildi ve bu deney sonuçları ayrıntılı bir şekilde yazıldı. Bu çalışmadan görsel örnekler teze eklendi. Eski baskı yöntemlerini günümüzde uygulayan fotoğraf sanatçılarından örnekler verildi. Sonuç olarak görüldü ki, eski fotografik baskı tekniklerinin uygulanmasının zor ve yorucu bir işlem olmasına karşın elde edilen sonuçların bu yorgunluklara değeceğidir. Bu el yapımı ürünler, eskiye çağdaş bir bakış acısı ile yeniden bakmamızı sağlayacaktır. In this study of ours, we planned on analysing the reflections of the old photographic printing tchniques, on diffrent surfaces. First, we began our study by searching the invention of photography and the history of photography. Then, Daguerrotype and Talbotype, which are the first photographic techniques, have been analised. Afterwards, photograph’s and the photographic printing technique’s place in the movement of arts have been researched. All the old photographic print technique's with direction of opportunity Traditional Cyanotype,Callitype,Albumin print,Gum Bichromat print and Carbon transfer print's have been decited to examine the methods.These 5 methods which are paper,cloth and wood's effects of surface have been researched. Afterwards,it has been passed to application.These print’s applications have been made on gravür paper,arches art paper, Hahnemühle Torchon and Fabriano Torchon art papers,cleaned photograph paper and clothes like linen,poplin,calica,canvas and because of it’s low tissue,linen tree has been made with different wood surfaces. Most of them succesful results have been got and these experiments have been written detailed. Visual samples have been added to thesis from this application.Samples who apply old print techniques in today have been added to thesis.Also important photographic old prints have been advertised which we didn't made added to thesis. Consequently it has been seen that old photographic print techniques are hard to make and a tiring process but it will be worth to all of the tiredness.These works which has been got by hand-made will obtain us to look past with a contemporary view angle.
Keywords: Baskı Teknikleri_Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık