Sigorta sektöründe internet aracılığıyla satış - Özel, Meral (My University, 2000)
Telefon insanlığın hizmetine sunulduğu dönemde, ticaret ve iş yaşamında etkili olabileceği düşünülememiştir. Oysa şu anda telefon aracılığı ile satış yapılıyor. Türkiye’ de sigorta şirketlerinden bazıları bu fırsatı görmüş ve değerlendirmiştir. Şimdi tıpkı telefon gibi iletişimi kolaylaştıran ve neredeyse sınırsız imkanlara sahip olan bir başka ortam var. Geleneksel pazarlamanın iletişim araçlarının sağladığından farklı bir üstünlükle, müşterilere bilgi dağıtımının yapıldığı, çift yönlü küresel bir erişim imkanı ortaya çıkmıştır. Internet zaman ve mekan problemi olmadan geniş müşteri kitlelerine ulaşmayı sağlamaktadır. Sigorta şirketleri bu potansiyel müşterilere şirketin ve ürünlerin tanıtımını sağlayacak bilgilerden oluşan web sayfaları ile tutundurma faaliyetlerinin maliyetini minimize edebilmek fırsatını yakalayacaklardır. Ayrıca iş başvuru formu ile şirketler personel ihtiyaçları konusunda yeni bir kaynak elde etmektedirler. Bu yönüyle sigorta şirketleri internet kullanımını gözardı etmemelidirler. Internet üzerinden sigorta tekliflerinin verilmesi, satışın yapılması, hasar taleplerinin iletilmesi, prim borçlarının görüntülenmesi, hayat sigortalarında ödenen primlerin getirilerinin görülmesi, kısaca sigortalının sigorta poliçesinin durumu ile ilgili bilgileri telefon açmadan veya şirkete gelmeden izleme imkanı verilmesi sigorta şirketi ile sigortalı arasında durumun açık ve şeffaf olarak ortaya konması şirkete olan güveni daha da arttıracaktır. Yapılan ankete verilen yanıtlar değerlendirildiğinde sigorta sektöründe internet kullanımı konusunda hemen hemen tüm şirketlerin düşüncesi benzer durumdadır. Kısa dönemde bilgi aktarımı ağırlıklı olarak sektörde yerini koruyacaktır. Web sayfalarında yer alan teklif formları ve prim hesaplama bölümleri ile müşteriye ulaşılacak, randevu ve yüzyüze görüşme sonrası satış yapılacaktır. Uzun dönemde ise teknolojik altyapı, hukuksal ve yasal düzenlemeler oluştuğu takdirde satış ağırlıklı kullanıma geçilecektir. SALES VIA INTERNET IN THE INSURANCE SECTOR

When the telephone was begun to be used publicly, it was not thought that it would be very effective in commercial and business life. However, now, part of the sales are conducted on the phone. Some of the insurance companies had already been aware of this opportunity in the past and used it. Now, there is another media which facilitates communication and having almost unlimited opportunities. Comparing with the traditional communication vehicles, globally there is a big opportunity to reach of bilateral information sharing mechanism with customers. Internet allows to reach large populations without time and distance restrictions. The companies have the opportunity to minimize the penetration costs by preparing web sites that promote the company and the products at this platform. Besides there is a new source being used in the human resources by application forms at the sites. Therefore the insurance companies should not disregard usage of internet at their busienss. Price and product offers, and sales of insurance products, submittance of claims, screening premium debts and protfolio returns in life insurance products, briefly availability of all policy information via internet without need to make a phone call or visit the company allows clear vision of customer-company relations and thus increase the support of customer to the company. According to survey results in the study, all insurance companies have similar approach to internet usage. It will keep its role as supply of information, and reaching the customer by the proposal forms and Premium calculation modules at web sites in the short term. Appointments and sales are going to be face to face after reaching the customer on the net. At the long term, if technological and legal infrastructure allows, the sales activities will be widely used on the net.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Elektronik Ticaret; İnternet; Sigortacılık_Elektronik Ticaret