MESLEKİ PRESTİJİN İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ_x000D_ ETKİSİNDE KOLEKTİF ŞÜKRANIN ARACILIK ROLÜ:_x000D_ ULAŞIM SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmada, mesleki prestijin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranınaracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul’da ulaşım sektöründe çalışan üçayrı meslek grubundan 527 çalışan oluşturmaktadır. Katılımcıların 214’ü taksi şoförü, 251’iotobüs şoförü ve 62’si gemi kaptanıdır. Araştırmanın sonucuna göre, mesleki prestijin iştenayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.Aynı zamanda bu çalışmada, üç meslek grubu için ayrıca aracılık analizleri yapılmıştır. Budoğrultuda, taksi şoförleri ve gemi kaptanlarına yapılan analiz sonucuna göre mesleki prestijinişten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın aracılık rolü olmadığı görülmüştür.Buna karşın, otobüs şoförlerine yönelik yapılan analiz sonucunda ise mesleki prestijin iştenayrılma niyeti üzerindeki etkisinde kolektif şükranın kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.

In this study, the mediating role of collective gratitude over the effects of occupational_x000D_ prestige on turnover intention was investigated. The sample of this study consists of 527_x000D_ employees who work in different occupational groups in İstanbul transportation sector. 214 of_x000D_ the participants are taxi drivers, 251 of the participants are bus drivers and 62 of the participants_x000D_ are ship captains. According to the research results, it was determined that collective gratitude_x000D_ has a partially mediating role over the effects of occupational prestige on turnover intention._x000D_ At the same time, mediation analysis were carried out for three occupational groups. In this_x000D_ direction, according to analysis of taxi drivers and ship captains, collective gratitude does not_x000D_ have mediating role over the effects of occupational prestige on turnover intention. In spite of_x000D_ this, as a result of the analysis of the bus drivers, collective gratitude has a partially mediating_x000D_ role over the effects of occupational prestige on turnover intention.
THE MEDIATING ROLE OF COLLECTIVE GRATITUDE OVER THE EFFECTS OF OCCUPATIONAL PRESTIGE ON TURNOVER INTENTION: A STUDY WITHIN TRANSPORTATION SECTOR