Rekabetin dikey kısıtlanması - Coşgun, Özlem Karaman (My University, 2006)
Tez kapsamında ülkemizde dikey kısıtlamalar ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler, AB Mevzuatı ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İlk Bölüm’de dikey kısıtlama kavramı ve rekabet üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri ile dikey kısıtlamaların içinde yer aldıkları dikey anlaşma ve uyumlu eylemler üzerinde durulmuştur. Bu incelemelerimizin ardından, 2. paragrafta dikey kısıtlamalar bakımından önem taşıyan kavram ve sözleşme türleri üzerinde durulmuştur. İkinci Bölüm’de dikey anlaşmalar ve uyumlu eylemlere ilişkin grup muafiyeti detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Grup muafiyetine ilişkin düzenlemeler iki farklı sektörü konu almakta ve bu sektörlere özgü hükümler getirmektedirler; - motorlu taşıtlar sektörü, - bu sektör dışında kalan tüm sektörler. Bu sebeple, İkinci Bölüm’de yer verdiğimiz incelemelerde bu ayrım dikkate alınarak, iki ayrı paragraf halinde bu düzenlemeler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Öncelikli olarak grup muafiyeti düzenlemelerinin kapsamına giren anlaşma ve uyumlu eylemler incelenmiş, akabinde grup muafiyeti düzenlemelerinde rekabet kısıtlamalarına iki farklı neticenin bağlanması dikkate alınarak, anlaşma ve uyumlu eylemlerin bir bütün olarak grup muafiyetinden yararlanmasını engelleyen kısıtlamalar ile sadece ilgili anlaşma hükmünün grup muafiyetinden yararlanamamasına sebep olan kısıtlamalar ayrı başlıklar altında incelenmiştir. İkinci Bölüm’ün son paragrafında grup muafiyetinin geri alınması üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölüm grup muafiyetinden yararlanamamanın neticelerine ve hukuki yaptırımlara ayrılmıştır. Bu kapsamda RKHK m. 4 hükmünün uygulanması, Rekabet Kurulu’nun yetkisinde olan işlemler, özel hukuk alanındaki yaptırımlar incelenmiştir.

The legal regulations regarding the vertical restraints in Turkey have been studied in comparison with the EU laws within the scope of our thesis In the first section the concept of “Vertical Restraints” and its positive and negative impacts on competition as well as vertical agreements and concerted practice containing vertical restraints have been dwelled on. In the second paragraph we have dwelled upon the concepts and the types of contracts having important effects on vertical restraints. In the second section we have studied the block exemptions regarding vertical agreements and concerted practices in detail. The regulations concerning block exemptions deal with two sectors and bring provisions pertaining these sectors; - motor vehicles sector – all remaining sectors. Therefore, taking into account this distinctions these regulations have been studied in detail in two separate paragraphs. We have first studied the agreements and concerted practices being within the scope of block exemptions, afterwards considering that two different results are linked to competition restraints in block exemption regulations the restrictions totally preventing the agreements and concerted practices to avail of the block exemption and those preventing only the relevant provision of the agreement have been studied in two separate topics. In the last paragraph of the second section we have dwelled upon the withdrawal of block exemption. The third section deals with the results of failure to avail of the block exemption and the legal measures pertaining thereto. In this context, the application of Article 4 of Law on Protection of Competition, the proceedings of the Competition Authority and the sanctions in private law have been analysed.
Keywords: Hukuk_Özel Hukuk; Rekabet