Türkiye’de Sanat Eğitimcisi ve Sanat Eğitimi Bağlamında Demokrasi Bilinci - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Araştırmanın amacı, Türkiye’de görsel sanatlar eğitimi aracılığı ile demokratik bilincin geliştirilmesiningörsel sanatlar dersi (1-8. sınıf) öğretim programlarında nasıl yer aldığını ortaya koymaktır. Ayrıca, bualanda yapılmış çalışmanın olmaması bu araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırmada nitelverilere dayalı olarak durum araştırması yapılmıştır. Veri analizi olarak doküman incelemesinebaşvurulmuştur. Araştırmanın amacı doğrultusunda literatür taramasına başvurulmuş, elde edilen bilgileraktarılmıştır. Demokrasi, eğitimli bireylerin yer aldığı toplumlarda hayat bulabilir. Bu nedenle, demokratikbilincin gelişiminde öğretim programlarında, çocukların okulda toplum veya sınıf sorunlarına ortakpaydada buluşup çözüm bulmalarına, karşıt fikirlere saygı duymalarına, yeteneklerini grup amaçlarıdoğrultusunda kullanmalarına ve grubun bütünlüğü için kişisel çıkarlarını bir kenara bırakmaları ileolanaklı olabilir. Bu açıdan, öğrencinin bilgiyi rahatça yapılandırma olanağı bulduğu görsel sanatlar dersiönem taşımaktadır. Öğrenciye, yaratıcılığını ortaya koyma, kendini ifade etme, eleştirel düşünme, problemçözme, kişisel ve sosyal değerlere önem verme vb. becerileri kazandırması bakımından, görsel sanatlardersi demokratik bilincin öğrenciye kazandırılmasında eğitsel hale getirilmesi önerilir

The aim of the study is to investigate how the democratic conscious is enhanced in Visual Arts Classes (1-8th Grades) and how the Curricula is combined with visual art education in Turkey. The lack of any previous studies in this field shows the importance of this study. The Case Study Method, which is based on Qualitative Data, was used in this study. The document review method was used for data analysis. Literature review was also made for the purpose of the study, and the data obtained are given below in brief. Democracy may be realized in societies where educated individuals live. For this reason, the development of a democratic conscious may only be obtained with educational programs, and by providing the environment for children to meet each other in a common ground to solve the problems of their classrooms or the society, respect opposite ideas, use their abilities for the targets of the group, and leave aside their personal interests for the integrity of the group. In this respect, visual arts classes are important because students find the opportunity of structuring their knowledge in a comfortable manner. It is recommended that visual arts classes are made to become more didactic to make students acquire skills like revealing their creativity skills, gain critical thinking skills, problem solving skills, caring for personal and social values, etc. It is also recommended to make visual arts classes to become more educational to make students acquire democratic conscious.
Art Instructors and Democracy Conscious in terms of Art Education in Turkey
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Müzik