Demokratikleşme ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişki: hâkim parti etkisi - Muş, Mehmet (My University, 2014)
Soyadı: Mehmet MUŞ sat sat Tarihi Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK Tez Türü ve Tarihi : Doktora - Şubat 2014 Demokrasi, Demokratikleşme, Ekonomik Kalkınma, Hakim Parti

DEMOKRATİKLEŞME VE EKONOMİK KALKINMA ARASINDAKİ İLİŞKİ: HAKİM PARTİ ETKİSİ 1973 yılı petrol krizi sonrası liberal ekonomik anlayışın ekonomik karar alacılar ve ekonomi politikaları üzerindeki etkisinin artması ile birlikte liberal yönü ile demokrasi, politik istikrar ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiler tartışılagelmiştir. Demokratikleşme ve ekonomik kalkınmanın birbirlerini nasıl tetiklediği ve demokrasi özelinde politik istikrar ve istikrarsızlıkların ekonomik gelişmeleri nasıl etkilediği yönünde pek çok çalışma yapılmıştır. Bu amaçla, bu çalışmamızda demokrasilerde politik istikrarın en güçlü formu olarak tanımladığımız ve Türkiye’nin de gündemine yeni yeni giren “Hakim Parti” kavramının, küresel siyasetteki 6 örneğinin (Japonya Liberal Demokratik Partisi, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, Malezya Birleşik Malay Ulusal Örgütü, İngiltere Muhafazakar Partisi, Kanada Liberal Partisi, Güney Afrika Ulusal Kongresi) demokratik gelişim ve ekonomik kalkınma performanslarının nasıl olduğu gerçeğinden hareketle Türkiye’nin olası geleceği için bir çıkarımda bulunulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, politik istikrarın ekonomik kalkınmada pozitif bir unsur olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, küresel siyasetteki 6 hakim parti örneğinde, ülkelerin ekonomik performanslarının ilgili ekonomik gruplara (dünya, gelir seviyesi, coğrafi) göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Türkiye özelinde ise, politik istikrarın ve hatta uzun dönemli politik istikrar dönemlerinin ekonomik performanslarının daha iyi gerçekleştiği görülmüştür. Küresel siyasetteki 6 hakim parti örneği ve Türkiye özelinde politik istikrar dönemlerindeki ekonomik performanslar göz önüne alındığında, hakim partili dönemlerin Türkiye ekonomisi için olumlu sonuçlar doğurabileceği söylenebilir. Name and Surname: Mehmet MUŞ Field : Economics Programme: Economic History Supervisor : Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK Degree Awarded and Date: Doctorate – February 2014 Keywors : Democracy, Democratization, Economic Development, Dominant Party. ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN DEMOCRATIZATION AND ECONOMIC DEVELOPMENT : DOMINANT PARTY EFFECT After the oil crisis in 1973, along with increasing effect of liberal economic understanding on economic decision-makers and economic policy, the relationships between democracy with the direction of liberal, political stability and economic development have been disputed. Many studies have been made about how democratization and economic development triggered each other and how much political stability and instability in democracy have affected economic developments. For this purpose, in this study, based on the fact that how democratic developments and economic development performance of six samples (Liberal Democratic Party of Japan, the Swedish Social Democratic Party, Malaysian United Malays National Organisation, the UK Conservative Party, the Liberal Party of Canada, the National Congress of South Africa) in global politics of “Dominant Party” notion which are defined as the most powerful form of political stability in democracy have been analyzed and inferences related to this notion about Turkey’s potential future also have been studied. At the end of the study, political stability has been found to be a positive factor on economic development. Also, in the case of six dominant party in global politics, economic performance of the countries has been found to be better than related economic groups (world, income level, geographic). In the case of Turkey, the period of political stability and even long-term political stability have better economic performance, comparing to other periods. It can be said that the periods of dominant party have positive results for Turkey’s economy, considering six dominant party samples in global politics and in the case of Turkey, economic performances in the periods of political stability.
Keywords: Demokratikleşme; Ekonomik Kalkınma; İktisat; İktisat Politikaları; Siyasi Partiler_Türkiye