1980 sonrası bankacılık sektörünün yasalar üzerinden yön değiştirmesi ve sermaye birikim sürecine etkileri - Erdal, Özlem (My University, 2011)
Banka, Yasalar, Sermaye Birikim Süreci, Kapitalizm ÖZET Bu çalışma, Türkiye’de 1980 sonrası bankaların yasalar üzerinden değişimini incelemektedir. Kapitalist birikim koşullarının içine girdiği kriz koşullarından çıkmak için dünya genelinde yaşanan değişimlerin Türkiye’de 1980 sonrası bankacılık kesimini ve yasalarını nasıl değiştirdiği ele alınmaktadır. Değişen toplumsal, kurumsal ve yasal düzeneklerin ardındaki bankacılık kesiminde, sistemden tasfiye olan yapıların yerine daha merkezi ve yoğunlaşmış bankalarla karşılaşılmaktadır. Bankaların sermayenin birikim sürecindeki rolünün giderek arttığı görülmektedir. Tüm bu değişimin dünya genelinde yaşanan kapitalist birikim koşullarının yaşanan değişimin bir uzantısı olduğu görülürken yasaların ve devletin değişen rolünün bankaları ve bankaları denetleyen yeni kurumları etkisi altına almıştır. Bank, Laws, , Capital Accumulation Process, Capitalism

This thesis analyses the transformation of the banks through laws after 1980 in Turkey. It is seen that new conditions are provided for the capital to reproduce over itself by the legal transformation occurred in banking sector. To exit from the crises/ dilemmas that the capital was fallen into by reforms and legal regulations was attempted. With the banks liquidated, a more central and intensive banking system emerged as a result of changing social, institutional and legal mechanisms. All these transformation is seen as the continuation of the change encountered in world wide capitalist accumulation. Struggles of dominating the money capital, entering the international money capital into the country and sharing the profit in the finance sector of internationalised capital were handled as a whole while analysing the post-1980 banking sector in Turkey.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kapitalizm; Sermaye Piyasası