Tevazu bağlamında bilge liderlik bir model önerisi - Cilvezoğlu, Ayperi Atalay (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı çalışanların liderlerine ait algıladıkları tevazu düzeylerinin, liderlerinin algılanan ego durumu ve etkin liderlik düzeyi üzerindeki etkisinin incelenmesi ve bunun psikolojik sermaye ve performans üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışma, ampirik yöntem temelli oluşturulmuştur ve buna bağlı olarak veri toplama için anket tekniği kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak, araştırmada 1154 kişinin anket cevaplarının analizleri dikkate alınmıştır. Araştırmanın amacına uygun şekilde oluşturulan model ve hipotezler tanımlayıcı araştırma yöntemi ve anket tekniği ile ölçümlenip, nicel yöntemlerle analiz edilmiştir. Örneklem ise; özellikle teknolojinin ön plana çıkması ile kişilerarası iletişimin çok farklı bir boyut kazanması sebebiyle uzaktan çalışanlar olarak belirlenmiş ve teknolojiye yakın ve aynı zamanda fiziksel olarak liderine uzak olarak da çalışmayı deneyimlemiş kişiler ana örneklem grubu olarak belirlenmiştir. Bulgular, tevazu düzeyi, etkin liderlik yaklaşımları ve Transaksiyonel Analiz açısından ego (ben durumu) arasında anlamlı bir etki olduğunu göstermektedir. Regresyon eşitliği incelendiğinde, tevazunun etkin liderlik tarzları üzerinde 0.319’luk pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç katılımcıların tevazu düzeylerinde bir birimlik artışın etkin liderlik tarzları üzerinde 0.319’luk bir artışa neden olacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca tevazunun toksik liderlik üzerinde 0.305’lik bir negatif etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç katılımcıların tevazu düzeylerinde bir birimlik artışın toksik liderlik üzerinde 0.305’lik bir azalışa neden olacağı anlamına gelmektedir. Regresyon eşitliği incelendiğinde, tevazunun Yetişkin ego düzeyi üzerinde 0.172’lik bir pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç katılımcıların tevazu düzeylerinde bir birimlik artışın Yetişkin ego düzeyi üzerinde 0.172’lik bir artışa neden olacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca Eleştirel Ebeveyn egosunun toksik liderlik üzerinde 0.210 birimlik pozitif etkisi, Uygulu Çocuk egosunun toksik liderlik üzerinde 0.200 birimlik negatif etkisi ve Doğal Çocuk egosunun toksik liderlik üzerinde 0.120 birimlik negatif etkisi, olduğu belirlenmiştir.

This study aims to examine the effects of employees' perceived humility levels of their leaders on their leaders' perceived ego state and effective leadership level and study the effect of this on psychological capital and performance. This study is based on the empirical method and accordingly the survey technique was applied for data collection. By using the quantitative research method, the analysis of the questionnaire responses of 1154 people was considered. The models and hypotheses created under the study's purpose were measured by the descriptive research method and questionnaire technique and analyzed by quantitative methods. The sample, on the other hand, was determined as remote workers, mainly due to the emergence of technology and the fact that interpersonal communication has gained a very distinct dimension, and the people who have experienced working close to technology and at the same time physically distant from their leader were determined as the main sample group. The findings indicate a significant effect between the level of humility, effective leadership approaches, and ego (ego state) in transactional analysis. When the regression equation was analyzed, it was concluded that humility had a positive effect of 0.319 on effective leadership styles. This result suggests that a one-unit increase in the humility levels of the participants will cause an increase of 0.319 on effective leadership styles. Besides, it has been discovered that humility has a negative effect of 0.305 on toxic leadership. This result indicates that a one-unit increase in the humility levels of the participants will cause a 0.305 decrease in toxic leadership. When the regression equation is examined, it has been determined that humility has a positive effect of 0.172 on the Adult ego level. This result suggests that a one-unit increase in the humility levels of the participants will cause an increase of 0.172 on the Adult ego level. It was also concluded that the Critical Parent ego had a positive effect of 0.210 units on toxic leadership, a negative effect of 0.200 units of Adapted Child ego on toxic leadership, and a negative effect of 0.120 units of Natural Child ego on toxic leadership
Keywords: Ego; Ego (Ben Durumu); Halkla ilişkiler; Humility; Interpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Leadership; Liderlik; Performance; Performans Leadership; Psikolojik Sermaye; Psychological Capital; Public relations; Tevazu; Transactional Analysis; Transaksiyonel Analiz