Günümüz hızlı yemek yeme sistem kuruluşunda mekan oluşumu (Franchising sistem kuruluşunda fastfood mekan oluşumu) - Çakır, Ayçe Banu (My University, 2001)
Tez kapsamında amaçlanan, bir sistem dahilinde çalışan, hızlı karın doyurma mekanlarının oluşum sürecinin incelenmesidir. Çalışmanın sunumunda, LBölüm'de sözü edilen sistem (franchising) ve Türkiye'deki durumu açıklanmıştır. Devamında, bu sisteme dahil hızlı karın doyurma mekanlarının (fastfoodların) tanımı, gelişimi üzerinde durulmuş ve bu tariflere uygun firmaların saptanmasıyla yabancı bir sistemin Türkiye'de uygulanışında görülen paralellikler ve sapmalar ortaya konmaya çalışılmıştır. Son olarak da bu sistemin tercih sebepleri üzerinde durularak, bir sonuç bölümü oluşturulmuştur. imaj kavramının kuramsal olarak ele alındığı 2.Bölüm'de ortaya konan bilgi ve değerlendirmelerde; imajın franchising sistemindeki fastfood mekanlar için fonksiyonel yönünün tariflendiği giriş bölümü ve genelleşmiş imaj tarifleriyle başlangıcı yapılmıştır. Sonrasındaki bölümler, mekansal imajın oluşumunu etkileyen faktörlerin sınıflandırılması ve imajın katmanlı yapısının açıklanması yönünde olmuştur. Sonuç bölümünde ise franchising sistemindeki fastfood mekanların incelenmesinde yararlanılabilecek, imaj kavramı yönünden ortaya konan yöntem açıklanmıştır. Franchising sistemindeki fastfoodların oluşum sürecinin ele alındığı 3.Bölüm'de, imaj kavramının tasarımda ve değerlendirmede kullanılabilirliğinin üzerinde durulduğu giriş bölümünün ardından, kimlik kavramı tariflenerek, franchising sistemindeki fastfoodların imajlarını birbirinden ayıran, kimliğin oluşumunda etkin faktörler aktarılmıştır. Devamında, imajın oluşumunda mekansal bileşenler olarak; mekanın fiziksel özellikleri, bağlam ve ortam özellikleri, kullanım özellikleri ve estetik özellikleri incelenmiştir. Son olarak ele alınan, anlamın oluşumu konusunda, imajın yüklendiği kavramsal çağrışımlar açıklanarak, franchising sistemindeki fastfoodların oluşum sürecindeki önemine dikkat çeken bir sonuç bölümü oluşturulmuştur. 4. Bölüm kapsamı, çalışmanın buraya kadarki sürecinde, konuyla ilgili kaynaklardan ve kuramsal çalışmalardan aktarılan bilgiler ışığında, örnek kurumların oluşturmaya çalıştıkları imajların, yine imajı etkileyen faktörler üzerinden değerlendirilmesi yönündedir. Bu doğrultuda, sundukları ürünlere göre yapılan sınıflandırma doğrultusunda seçilen örnek kurumların, oluşturmaya çalıştıkları imajlara yönelik düşünceler aktarılmıştır. Bu bölümde incelenen örneklerde, ortaya konan düşüncelerin birer bilimsel yasa haline getirilmesi mümkün değildir ancak tezde ortaya konan kurumsal bilgilerin ve değerlendirmelerin, gerçek yaşamdaki karşılıklarına ait ipuçlarının bulunması amaçlanmaktadır. 5. Bölüm, çalışma kapsamında ortaya konan düşüncelerin sınanması ve beslenmesine yönelik bir dizi alan çalışmasını içermektedir. Bu doğrultuda, şube yöneticileri ve müşterilerle anketler yapılmış, devamında franchising sistemindeki fastfood mekan oluşumlarında etkisi olan, kalıcı imajlara ulaşmak doğrultusundaki çabanın değerlendirilmesine yönelik de bir alan çalışması yürütülmüştür. Bölüm kapsamında, alan çalışmalarından elde edilecek bulgu ve sonuçlarla, kuramsal temele dayanarak ortaya konan düşüncelerin, doğruluğunun veya bilimsel değerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Çalışma sürecinin son aşaması olarak 6.Bölüm'de, tez kapsamında ortaya konan bilgi ve değerlendirmelerin sonuçları aktarılmaktadır.
Keywords: Güzel ve dekoratif sanatlar; İç Mekan Tasarımı; İç Mimari ve Dekorasyon; İç Mimarlık