Gayrimenkul vergileri ve vergisel teşviklerin Türkiye'de gayrimenkul piyasasına etkileri - Çelik, Ramazan (My University, 2019)
Gayrimenkul sektörünün en önemli yapı taşlarından biri haline gelen konut sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelmiştir. Özellikle 2001 krizi sonrası ayakta kalan ve gün geçtikçe gelişen bir sektör haline gelmiştir. Bu sektörün en önemli özelliklerinden biri hem sosyal hem de ekonomik yönünün olmasıdır. Bundan dolayı konut sektörü pek çok değişkenden etkilenmektedir. Tüketiciler ve yatırımcılar konut sektöründen yana tercihlerini kullanırken bu değişkenlerden etkilenirler. Emlak sektöründe önemli değişkenlerden biri olan ve sektörün katlandığı maliyetler içinde önemli bir yere sahip olan vergilerdeki değişimler bu sektörü önemli ölçüde etkilemektedir. Bundan dolayı bu sektöre verilen kamusal teşviklerin kritik önemi bulunmaktadır. Fakat bu teşviklerin yasal zemine oturtulmuş sınırları net bir şekilde koyulmuş ve kurumsallaşmış olması gerekmektedir. Aksi taktirde bu teşvikler çıkar gruplarının hedefi haline gelerek etkisiz bir hale gelmesi ve etkin olmayan bir hale gelmesi kaçınılmazdır. Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü bu çalışmamızda etkin bir teşvik sisteminin nasıl çalıştığı verilen teşvikler neticesinde konut sektöründeki canlanmaların nasıl olduğu verilerle anlatılmıştır. Etkin ve kurumsal olamayan sınırları belirlenmemiş bir teşvik politikasının nelere yol açacağı çalışma sınırları içinde anlatılmıştır.Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde en genel haliyle vergiler anlatılmış olup verginin tebliği, tarhı, tahakkuku ve tahsili nasıl olmaktadır bunlardan bahsedilmiştir. Vergilerin hangi sınıflandırmaya tabi olduğu ve bu sınıflandırmanın neler olduğu en net şekilde açıklanmıştır. Vergi ilkelerinin neler olduğu ve verginin taraflarının kimler olduğu belirtilmiştir. Verginin tarifeleri ve tarh şekilleri kısa bir şekilde anlatılmıştır. İkinci bölümde ise özellikle gayrimenkullerin neler olduğu kanunda geçen gayrimenkul ifadeleri ve bu ifadelerin açıklaması yapılmıştır. Gayrimenkullerin çeşitlerinin neler olduğu ve sınıflandırmalarının nasıl yapıldığı anlatılmıştır. Çalışmamızda daha çok gayrimenkullerin içinde yer alan konut sektörü üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde Türk Vergi Sistemi genel olarak beyan edildikten sonra gayrimenkul üzerinden alınan vergiler anlatılmıştır. Bu bağlamda Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi ve bu vergiler haricindeki harcamalar üzerinden alınan vergiler kanuni dayanaklarıyla anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise genel olarak teşviklerden bahsedildikten sonra teşviklerin neler olduğu kaça ayrıldığı anlatılmıştır. Daha sonra vergisel teşviklerin amaçlarının neler olduğu ifade edildikten sonra ülkemizde uygulanan kamusal teşviklerin neler olduğu anlatılmıştır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde ise özellikle 2016-2018 yılları arasında konut piyasasına verilen vergisel teşvikler verilerle anlatılmıştır. Teşviklerin verilme zamanına göre konut piyasasında oluşan genişlemeler rakamsal ifadelerle açıklanmıştır. Son olarak ise konut sektörüne verilen vergisel teşviklerin olumlu ve olumsuz yönleri anlatılarak konut sektörünün daha etkin ve ekonomiye pozitif ivme kazandırması için yapılması gereken kamusal teşviklerin neler olduğu anlatılmıştır.

The most important building housing sector, which has become one of the cornerstones of the real estate industry has become the locomotive of Turkey's economy. Especially after the 2001 crisis and surviving day by day has become a booming industry. One of the most important features of this sector is of both social and economic aspects. Therefore, the housing sector is affected by many variables. Consumers and investors are using their preferred housing industry since they are affected by these variables. changes in tax which has an important place within the cost that is one of the important variables in the real estate sector and the sector's folded affect this sector significantly. There is therefore vital importance of public incentives given to this sector. However, this promoting the regularization limits have been set clearly and must be institutionalized. Otherwise, becoming the target of these incentives is inevitable to become a non-interest groups to become an ineffective and effective. For the reasons stated above, this study has been described with an effective incentive system of how it works is how the statistical result of the recovery in the housing sector in promoting data. What it will lead to an effective and non-corporate limits of a determined stimulus policies work within the limits described. Our study consists of five chapters. The most general form described in the first part of the notification tax tax imposition, assessment and collection thereof is mentioned how being. Which is subject to the classification of taxes and are explained in the clearest way that what this classification. What is the tax policy and the tax side who are said to be. Imposition of tariffs and taxes are described in a brief manner. In the second part of what the law said, especially real estate properties statements and descriptions of these statements were made. What is the kind of investment properties and explain how to do the classification. Taxes are levied on real estate described declared after the Turkish Tax System In the third chapter in general. In this context, Income Tax, Corporation Tax, Value Added Tax, Special Consumption Tax and other taxes on consumption are described with legal basis. In the fourth part of the study after the incentives have been described that in general the incentives allocated escape what is happening. Later, after being expressed as to what the purpose of the tax incentives that have been described what public incentives implemented in our countries. In the assessment and conclusion is described with particular statistical data on the tax incentives given to the housing market in the years 2016-2018. expansion to occur in the order of when the incentives housing is illustrated by the numerical expression. Finally, it is described that the tax incentives given to the housing sector by explaining the pros and cons of the housing sector is more effective and what should be done to encourage the public to give positive momentum to the economy.
Keywords: Gayrimenkul vergisi; GayrimenkulVergiTürk vergi sisteminde Gayrimenkul vergileriVergisel teşviklerTeşviklerin piyasaya etkileri Real estateTaxReal estate taxes in Turkish tax systemTax incentivesEffects of incentives on the market; Real property tax; Tax incentives; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergi teşvikleri; Vergilendirme