Sol basında; halkın sesi, halkın birliği, halkın kurtuluşu ve emekçi dergilerine göre gençlik hareketi (1970-1980) - Acarer, Seher (My University, 2010)
1970-1980 yılları arası sol basında etkili olan Halkın Kurtuluşu, Halkın Birliği, Halkın Sesi ve Emekçi dergilerinin savunduğu fikirler ve yer verdiği olaylar doğrultusunda bu dönemde Türkiye’de yaşanan gençlik hareketleri incelenmiştir. Marksist-Leninist görüşteki Halkın Kurtuluşu, Halkın Birliği ve Halkın Sesi dergileri, ÇKP lideri Mao Zedung’un düşüncelerini takip etmiş. Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi Ho Şi Minh’in fikirlerini temel alan Emekçi dergisi ise, Sovyetler Birliği ve Çin arasında herhangi bir tercih yapmayı reddeden bir anlayışla Milli Demokratik Devrimi benimsemiştir. Adı geçen yayın organlarının çevresinde örgütlenen gruplar öğrenciler üzerinde olduğu kadar işçiler ve memur kesim içinde özellikle öğretmenler üzerinde de etkili olmuştur. Öğrenciler bu dönemde siyasi yapıyı eleştirmek veya değiştirmek için eylemler yaparken, çalışan gençlik ise, sendikal haklarını korumak, ücret yetersizliğini ve çalışma koşullarının ağırlığını protesto etmek amaçlı grevler düzenlemiştir. Bu çalışmada, 1970-1980 yıllarında etkili olan gençlik hareketlerine, dönemin siyasi gelişmeleriyle beraber yer verilmiş. Olaylara, Millet ve Hergün gibi sağ görüşe sahip gazetelerin tarafından da bakılarak çok boyutlu bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır.

The youth movements emerged in Turkey in 1970-1980s have been hereinafter analyzed in line with the ideas defended and events addressed by Halkın Kurtulusu, Halkın Birligi, Halkın Sesi ve Emekci Journals which were effective on the left wing press in this period. Halkın Kurtulusu, Halkın Birligi and Halkın Sesi Journals which spoke in the advocacy of Marxist-Leninist ideology followed the views of Mao Zeodung, the leader of CCP (Chinese Communist Party). Emekci Journal which took as a base the opinions of Ho Şi Minh, the leader of the Vietnam’s Independence Movement adopted the National Democratic Revolution (Milli Demokratik Devrim) with an approach which rejects to make a preference between Soviet Union and China. Groups organized around the publication organs abovementioned had influence on students, as well as employees and especially on teachers among public servants. When students hold demonstrations so as to criticize and change the political structure in this period; the youth working organized strikes so as to defend rights of trade unions and protest the lack of wage and the weight of working conditions. In this study, the youth movements which were effective in 1970-1980s and political developments prominent in this period have been dealt with. It is also tried to provide a multidimensional standpoint by dealing with the issue on the side of the right-thinking newspapers such as Millet and Hergun.
Keywords: Basın; Sosyalizm_Gençlik Hareketleri; Tarih