İbn Sînâ'da ahlâk sorunu - Şahinoğlu, Şeyma (My University, 2009)
Ahlâk, Ahlâkın Kaynağı, Nefs, Mutluluk ÖZET İBN SÎNÂ’DA AHLÂK SORUNU İbn Sînâ’nın nasıl bir ahlâk anlayışına sahip olduğu konusu bugüne kadar yeteri kadar tartışılmış bir konu değildir. Filozofun eserleri arasında müstakil ahlâk eserlerine rastlanmıyor oluşu araştırmacıları İbn Sînâ’nın ahlâk felsefesi alanında yazmadığı yönünde bir yargıya itmiştir. Bu çalışma öncelikle bu yargının kritiğini yaparak filozofun ahlâk anlayışını, bu ahlâkın kaynağının ne olduğunu incelemekte ve son olarak da İbn Sînâ’nın, mutluluk ahlâkı olarak niteleyebileceğimiz bir ahlâk anlayışına sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Zikrettiğimiz amaç çerçevesinde tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İbn Sînâ’da ahlâkın ne olduğu tartışılmış, filozofun eserlerinde ahlâk kavramının kullanım alanlarına dikkat çekilmiştir. İkinci bölümde ahlâkın kaynağı tartışmalarında İbn Sînâ’nın durduğu yer incelenmiş, son bölümümüzde ise İbn Sînâ’da ahlakın niteliğinin ne olduğu sorusuna cevap aranmıştır. Ethics, the Source of Morality, Soul, Happiness

QUESTİON OF ETHİCS IN IBN SINA How has the concept of a moral issue of İbn Sînâ, so far is not enough of a topic was discussed. The reason for this perception of ibn sina is not given independent work ethic. Our primary aim in this study to discuss whether this perception is correct. This has been discussed in three main sections.The first of what is moral, the second is the source of morality, and the third section the nature of morality are. In the first part of our thesis we have examined the use of the concept of morality in ibn Sînâ’s Philosophy. Then what is the source of morality in İbn sina were examined. Following issue of the nature of morality in İbn Sînâ’s philosophy were discussed. In our last section, concluded that, the nature of moral philosophy is the morality of happiness. As a result, “Question of Ethics in İbn Sînâ”, is not understood with a single book of moral philosophy, has been understood to operate the entire system.
Keywords: Ahlak Felsefesi; Ahlak_İslam Dini; İslam Felsefesi