Reconceptualizing migration in Europe : Hungary's immigration policy during and afterthe refugee movement in 2015 - Duran, Emirhan (My University, 2022)
Göç konusu yıllar boyunca hem uluslararası arenada hem de devletlerin kendi iç politikalarında önemli bir konu olmuştur. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra göç, Avrupa için önemini hiç yitirmeyen ve her zaman tartışılan bir konu haline geldi. 1970’lere kadar göç Avrupa’nın ekonomik kalkınması için gerekli olarak görülürken daha sonrasında istenmeyen bir kavram haline gelmiştir. Bu süreç içerisinde geliştirilen politikalar bunu kanıtlar niteliktedir. Yıllardır bir çok göç veyahut mülteci hareketini tecrübe eden Avrupa için, İkinci Dünya Savaşı sonrası görülen en büyük mülteci hareketi 2015 yılında başladı. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının bir sonucu olan 2015 Mülteci Hareketi Avrupa ülkelerini ve Avrupa Birliği’ni de etkilemiştir. Bu mülteci hareketinin sonucunda 2015 yılında Avrupa Birliği'ne yapılan sığınma başvurusu 1.322.850 milyon ile zirve noktasına ulaştı. Macaristan, Almanya'dan sonra 177.135 bin ile en fazla iltica başvurusu alan ikinci AB üyesi oldu (Eurostat, 2020). Bu çalışmanın temel amacı, 2015 yılında sayısal açıdan en yüksek seviyeye ulaşan mülteci hareketinin Avrupa'daki göç kavramını etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Macaristan, hem bir geçiş ülkesi hem de bu krizin etkilerini hisseden ilk ülkelerden biri olduğu için vaka çalışması olarak seçilmiştir. Bu çalışmada Macaristan'ın 2015 ve sonrasında göç politikası ve göçmen kavramına olan yaklaşımı incelenecektir. Bu yapılırken 2015 öncesi dönem ile 2015 sonrası dönemdeki farklar öne çıkarılacak ve 2010’dan beri iktidardaki parti konumundaki Fidesz’in söylemleri ile yapılan yasal değişiklikler öne çıkarılacaktır. Bunlara ek olarak, bu hareketin Avrupa Birliği politikalarına olan etkisinden bahsedilerek Macaristan’ın AB göçmen politikasına olan yaklaşımı ve etkisi tartışılacaktır. En son olarak Macaristan toplumunun 2015 Mülteci hareketine bakış açısı ve hükümet politikalarına olan yaklaşımı üzerinde durulacaktır.

Migration has been an important issue both in the international arena and in the domestic policies of states. Especially after the Second World War, immigration has become an issue that has never lost its importance for Europe and has always been discussed. Until the 1970s, migration was seen as necessary for economic development of Europe, but later it became an undesirable concept. The policies developed during this process prove this. For Europe, which has experienced many migration or refugee movements for years, the largest refugee movement after the Second World War started in 2015. As a result of the Syrian civil war that started in 2011, the 2015 Refugee Movement also affected European countries and the European Union. As a result of this refugee movement, asylum applications to the EU reached a peak with 1.322.850 in 2015. Hungary became the second EU member-country, which received the highest number of asylum applications with 177.135 after Germany. The main aim of this study is to determine whether the refugee movement, which reached the highest numerical level in 2015, has affected the concept of migration in Europe or not. Hungary was chosen as a case study because it is both a transit country and one of the first countries to experience the effects of this crisis. In this study, the Hungarian migration policy and concept of migration in 2015 and beyond will mainly be examined. During this examination, the differences between the period before and after 2015 will be highlighted. Also, the legal changes and the statements of FIDESZ, which has been the governing party in Hungary since 2010, will be analyzed. In addition, by mentioning the effects of this refugee movement on the European Union’s policies, Hungary's approach and its effect on the EU’s policy will be discussed. Finally, Hungarian society's perspective on the 2015 refugee movement and its approach to government policies will be discussed.
Keywords: 2015 Suriyeli Mülteci Hareketi; Avrupa; Emigration and immigration; Europe; Göç; Göç Politikaları 2015 Syrian Refugee Movement; Göç ve göçmenlik; Güvenlikleştirme; Hungary; Macaristan; Migration; Migration Policies; Political science; Securitization; Siyasal bilim