The volatility of exchange rates and policy adjustments : a case for Turkey - Salman, Ramiz (My University, 2011)
Döviz piyasasındaki yüksek oynaklık seviyeleleri, özellikle bu piyasa sığ ve yüksek bir risk algılaması barındırıyorsa merkez bankasının politika hedeflerinde sapmalara neden olabilmektedir. Tarihsel açıdan güvenilir politikaların eksikliği ve dolarizasyon gibi yapısal zayıflıklar, Merkez Bankası’nın döviz kuru dalgalanmalarının istikrarsızlaştırıcı etkilerini azaltmak için müdahale etmesi konusunda baskı oluşturmaktadır.Bu tez USD/ TL efektif kurunu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 2002-2009 dönemindeki bankalararası para piyasası ve döviz kuru piyasası aracılığıyla gerçekleştirdiği operasyonların bu kurun hareketleri üzerindeki etkisini günlük veriler kullanarak incelemektedir. Tüm örneklem ayrıca dönemlere ayrılarak değişen ekonomik koşullar ve müdahale kalıpları altında operasyonların etkinliğinde bir farklılaşmanın olup olmadığı incelenmeye çalışılmıştır. Teorik açıklamalar ve ampirik çalışmaları içeren geniş bir literature taraması sonrasında veri analizi için ekonometrik zaman serisi teknikleri uygulanmıştır. Bu teknikler aynı zamanda döviz piyasasındaki asimetrik şokların varlığı ve etkilerini ve de döviz kuru oynaklığının uzun dönem bileşeni hakkında fikir vermektedir. Sonuçlar TCMB müdahale nedenlerinin basın duyurularında yer alan aşırı döviz kuru oynaklığını azaltma doğrultusunda uyumlu olmadığını göstermiştir. Buna ek olarak müdahalelerin etkinliğinin ekonomik gelişmelerden bağımsız olduğu bulgusuna varılmıştır.

High levels of volatility in the foreign exchange market may result in the deviations of the policy targets of Central Banks especially if this market is thin and has a high risk perception. Historical lack of credible policies and structural weaknesses such as dollarization pressures the Central Bank to intervene to dampen destabilizing effects of currency fluctuations.This thesis examines the USD/ TL effective rate and the influence of the CBRT on its behavior during the period of 2002-2009 using daily data through its operations in the forex and interbank money market. The full sample is further divided into periods to investigate if there is any change in the effectiveness of such operations under changing economic conditions and intervention patterns. Following theoretical explanations and an extensive literature review of empirical applications, econometric time series techniques are applied to analyze the data. These techniques will also provide insight on the presence and impacts of any asymmetric shocks in the forex market and the long run component of exchange rate volatility.Results conclude that CBRT interventions do not follow fully in line with public announcements which states to dampen excess exchange rate volatility. Further effectiveness of these
Keywords: Döviz Kurları_Türkiye; Döviz_Türkiye