Gazetecilik etiği bakımından Türkiye’de televizyon haber sunucularının performansı - Kılıçgedik, Melek (My University, 2024)
Gazetecilik etik ilkeleri, gazetecilere mesleklerinde doğru yolu gösteren bir kılavuz niteliğindedir. Bu ilkeler; doğruluk, nesnellik ve tarafsızlık gibi temel habercilik prensiplerini öğütler. Aynı zamanda, gazetecilik mesleğinin itibarlı ve saygın bir şekilde icra edilmesi için kaçınılması gereken eylemleri de içerir. Tam ve doğru bir şekilde gazetecilik etik ilkelerini uygulayan medya, vatandaşı da tam ve doğru bilgilendirerek toplumun ve demokrasinin gelişim sürecini destekler. Günümüzde, rating odaklı yayıncılık anlayışının yükselmesi, gazetecilik etiğine aykırı davranışların artmasına yol açmıştır. Toplumun geniş kesimine hızlı bir şekilde ulaşan ve büyük etkiye sahip olan televizyon, bu tür etik ihlallerin sıklıkla yaşandığı alanlardan biridir. Televizyon yayınlarının en çok izlenen saatlerinde yayınlanan ana haber bültenleri, genellikle en popüler ve tanınmış haber programları arasında yer alır. Bu programların sunucuları da toplumda geniş bir kitle tarafından tanınan, popüler kişilerdir. Bu tez çalışmasında, televizyon ana haber sunucularının performansı gazetecilik etik ilkeleri bakımından değerlendirilmiştir. Çalışmada incelenen haber sunucularının performansı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Gazetecilik Etik İlkeleri’ne göre analiz edilmiştir. Araştırma için, Türkiye’de yayın yapan üç ulusal kanalda yayınlanan ana haber bültenleri incelenmiştir. 1 Şubat 2023 ve 25 Mayıs 2023 tarihleri arasında belirlenen tarihlerde yayınlanan ana haber bültenleri içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye’de ana haber bülteni sunucularının performanslarında etik ilkeleri gözetmedikleri görülmüştür.

Journalism ethical principles are a guide that shows journalists the right path in their profession. These principles preach basic journalism values such as accuracy, objectivity, and impartiality. They also outline actions that must be avoided in order to practice journalism in a dignified and respectable manner. The media, when fully and accurately implementing the ethical principles of journalism, supports the development process of society and democracy by providing citizens with full and accurate information. Nowadays, the rise of the rating-oriented publishing approach has led to an increase in behaviors contrary to journalistic ethics. Television, which reaches a wide segment of society quickly and has a great impact, is one of the areas where such ethical violations frequently occur. Main news bulletins, aired during prime-time television broadcasts, are often among the most popular and wellknown news programs. The presenters of these programs are popular people who are known by a wide audience in society. In this thesis, the performance of television main news presenters was evaluated in terms of journalism ethics. The performance of the news presenters examined in the study was analyzed according to Ethics of Journalism, Parliamentary Assembly of the Council of Europe. For the research, the main news bulletins broadcast on three national channels broadcasting in Turkey were examined. The main news bulletins published on the determined dates between February 1, 2023 and May 25, 2023 were analyzed using the content analysis method. As a result of the research, it was seen that the main news bulletin presenters in Turkey did not observe ethical principles in their performance.
The performance of television news presenters in Turkey in terms of journalism ethics
Keywords: Ana haber sunucuları; Gazetecilik; Gazetecilik etik ilkeleri; Journalism; Journalism ethics; television; Television broadcasting; Television broadcasting of news; Television news; Television news presenters; Televizyon; Televizyon haber yayıncılığı; Televizyon haberleri; Televizyon yayıncılığı; Turkey; Türkiye