Görevi kötüye kullanma suçu - Şık, Hüseyin (My University, 2007)
TEZ ÖZETİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU Devlet idaresi, sosyal güveni ve düzeni garanti altına alan, bireysel faaliyetleri tamamlayan, toplumun refahı, korunması ve gelişmesi için gerekli olan varlıkları ve hizmetleri sunan birleştirici ve hükümran kurumdur. Devlet, faaliyetlerini organları eliyle yürütür ve bu organları gerçek kişiler oluştururlar. Dolayısıyla devlet idaresinin iyi işlemesi bir ölçüde de memurların görevlerini kanunlara ve nizamlara uygun olarak yerine getirmelerine bağlıdır. Kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması devlet idaresinin düzenli ve etkili işlemesine engel olur. Bu nedenle kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak öngörülmüştür. TCK ve diğer özel kanunlarda, memurların görevlerini kötüye kullanmaları, özel nitelikteki bazı suç tipleriyle de düzenlenmiştir. Ancak kanun koyucu kamu görevlisinin görevini kötüye kullanmasını, bunun devlet idaresine vereceği zararın büyüklüğü nedeniyle, hiçbir şekilde cezasız bırakmak istememiştir. Bu nedenle de özel hükümlerin uygulanamadığı hallerde uygulanmak üzere Türk Ceza Kanunu’nun 257 nci maddesinde, genel ve tamamlayıcı nitelikte olan görevi kötüye kullanma suçuna yer verilmiştir.

OF THE THESIS THE CRIME OF ABUSE OF DUTY The administrative state is a unifier and sovereign institution which guarantees social trust and order completes individual activities and presents public services in order to provide prosperity, protection and development of society . The state carries out its activities with its organs and these organs are formed by real people. In that case good administration of the state depends on the public servants, carring out his duties according to the statutes regulations. When the public servant abuses his duty, he prevents regular and effective working of the administrative state. For this reason abuse of duty by public servant is established as crime in the Turkish Criminal Code. Under the Turkish Criminal Code and other specific laws, abuse of duty by the servants have been prescribed as special types of crimes. However the legislature has by no means wished to allow the crimes of abuse of duty by public servants go unpunished, due to the administrative state. Therefore in the article 257 of Turkish Criminal Code, this crime has been described as general and supplementery provisions when specific provisions can not be applied.
Keywords: Ceza Hukuku_Türkiye; Görevi Kötüye Kullanma; Kamu Hukuku