Nigella Sativa yağının sıçanlarda oluşturulan yara modeli üzerine etkisinin incelenmesi - Varol, Yasemin (My University, 2008)
Çalışmamızın amacı Nigella sativa yağının yara iyileşmesi üzerine etkisini incelenmesidir. Çalışma, 5 grup üzerinde yürütülmüştür. Bu gruplar, topikal ‘injeksiyonluk su’, topikal mupirosin, topikal susam yağı, topikal ‘Nigella sativa yağı’, topikal+intraperitoneal ‘Nigella sativa yağı’ uygulanan sıçanlardan oluşmuştur. Tam epitalizasyon süresine ve her 2 günde bir yapılan planimetrik ölçümle yara iyileşme oranlarına bakılarak hayvanların yara iyileşmesi değerlenmiştir. Çalışmamızın sonucunda kontrol grupları olarak topikal ‘injeksiyonluk su’, topikal ‘mupirosin’ ve topikal ‘susam yağı’ uygulanan gruplarda tam epitelizasyon günleri (sırasıyla 11,08 ± 0,36, 11,83 ± 0,46, 11,17 ± 0,46) tedavi grupları olan topikal ‘Nigella sativa yağı’, topikal+intraperitoneal ‘Nigella sativa yağı’ uygulanan gruplara (sırasıyla 9,83 ± 0,42, 9,5 ± 0,34) göre daha uzun bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamızda her 2 günde bir yara kapanma oranları değerlendirildiğine 2. günden sonra diğer günlerde tedavi gruplarının yara kapanma oranları kontrol gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur. Topikal+intraperitoneal ‘Nigella sativa yağı’ uygulanan tedavi grubu topikal ‘Nigella sativa yağı’ uygulanan tedavi grubuna göre yara iyileşme oranları hafifçe daha yüksek bulunduğu halde, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05).Deney grupları histolojik ve elektroforez değerlendirilmesinde gruplar arasında fark görülmemiştir. Sonuç olarak çalışmamızda Nigella sativa yağı uygulamasının yara iyileşmesini hızlandırdığı görülmüştür. Bu durumun yara tedavisi için kullanılacak alternatif bir yaklaşım getireceğini düşünmekteyiz.

Investigation of the effects of Nigella Sativa Oil on cutaneous wound healing in rats The aim of the study was to assess the effects of Nigella sativa oil on cutaneous wound healing in rats. The study was carried on the following five groups: ‘topical injectable water’; ‘topical mupirocin’; ‘topical sesame oil’; ‘topical Nigella sativa oil’; ‘both topical and intraperitoneal Nigella sativa oil’. Wound healing rate was calculated by “wound contraction rate” and “complete epithelization time”. Wound contraction was monitored by measuring wound area planimetrically every other day. The complete epithelization times of the ‘topical Nigella sativa oil’ and ‘both topical and intraperitoneal Nigella sativa oil’ groups were found to be shorter than those observed for the control groups receiving ‘topical injectable water’, ‘topical mupirocin’ and ‘topical sesame oil’ (9,83 ± 0,42, 9,5 ± 0,34 11,08 ± 0,36, 11,83 ± 0,46, 11,17 ± 0,46 respectively; p<0.05). Rats receiving ‘topical Nigella sativa oil’ and those receiving ‘both topical and intraperitoneal Nigella sativa oil’ had higher wound closure rates than the control groups after the second day. Though not statistically significant, rats receiving ‘both topical and intraperitoneal Nigella sativa oil’ had higher wound closure rates than those receiving only ‘topical Nigella sativa oil’ (p>0.05). There is no difference between the test and the control groups in histological and electrophoresis evaluation. In conclusion, this study suggests that topical Nigella sativa oil application either alone or in combination with systemic administration, accelerates wound healing in rats. We believe that this practice can be used as an alternative with present modalities of wound healing treatment.
Keywords: Klinik Eczacılık; Nigella Sativa; Yara İyileşmesi