Kobilerin finansman kaynaklarına erişim sorunu ve gelişen işletmeler piyasası (kobi borsası) - Dülger, Sadullah (My University, 2019)
Ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahip olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) gelişen teknolojilere bağlı olarak kendilerini geliştirebilmektedir. Fakat günümüz ticaret anlayışında dünyanın tek bir pazara dönüşmesi sonucunda bu tür küçük ve orta ölçekli işletmeler rekabet edebilirlik bakımından zayıf düşebilmekte ve bir takım ciddi sorunlar yaşayabilmektedir. KOBİ’lerin bu süreçteki en büyük problemi finansman sorunudur. Daha başlangıçta kendi kaynaklarını kullanmaları önemli görülebilir fakat piyasa şartlarının zorlaşması nedeniyle alternatif finansman kaynaklarına ihtiyaçları daha da artmaktadır. Araştırmada KOBİ’lerin bu alanda ne gibi sorun yaşadıkları incelenmiştir. KOBİ’ler her ne kadar kendi öz kaynaklarını kullansalar da zamanla kaynak sıkıntısı yaşmaktadırlar. Bu süreçte KOBİ Borsası önemli bir destek oluşturmaktadır. İşletmelerin pazarda yer alabilmeleri için şirket olmaları gerekmektedir. Etkili bir sermaye yönetimi için bir danışmanlık hizmeti alması önemlidir. Gelişen İşletmeler Piyasasına (GİP) kote olan işletmeler üzerine yapılan araştırmalara göre yapılan çalışmalar sonucunda likidite ve mali durumda iyileşme gözlenmese de, KOBİ borsasına fazla ilgi olmamasında borsanın şirketin karlılık oranına olumlu bir katkısının olmaması gösterilmektedir.

Small and Medium Enterprises (SME), which have a significant place in economics, have abilities to develop themselves depending upon advancing technologies. However, according to modern day understanding of trade, these type SMEs may weaken with regard to competitiveness and become vulnerable to a number of serious problem, as a consequence of becoming the world a single market. The greatest problem of SMEs is financial issues in this process. Although at the beginning, using own financial resources seem like significant, needs of financial resources increase more on the grounds of getting difficult market condition. In this study, it was demonstrated with reviewing literature about what sort of problems SMEs in financing. Even though SMEs have used their equity capital, they have suffered from sources by the time of progress. In this process, SMEs stock market constitutes a significant support. Enterprises must become a joint stock company to maintain their place in the market. It is important to get consultancy services for effective capital management. According to studies on enterprises, be listed on the emerging enterprises market, the reason of lack of interest at SMEs stock market has been shown that there is not a positive contribution to profitability ratio of enterprises, even if not observing improvement at liquidity and financial condition.
Keywords: Alternatif Finansman Yöntemleri; Emerging Companies Market; Finance; Fiscal policy; Gelişen İşletmeler Piyasası; KOBİ Borsası; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Alternative Financing Methods; Maliye; Maliye politikası; Small and Medium Enterprises (SME); SME Stock Market