İşletmelerde kurumsallaşma uygulamalarına yönelik çalışan tutumlarının örgüte bağlılık ve iş tatmini ile ilişkisi ve bir araştırma - Kaptanoğlu, Nur Burcu (My University, 2011)
KurumsallaĢma günümüzde en çok üzerinde durulan konular arasında bulunmaktadır. DeğiĢik sektörlerde faaliyet gösteren birçok firma kurumsallaĢma konusunda Ģirketlerini belirli bir aĢamaya getirebilmek ve kurumsallaĢmak adına çeĢitli adımlar atmakta hatta çoğu Ģirket bu konu ile ilgili çeĢitli firmalardan danıĢmanlık hizmeti almaktadır.Lojistik sektöründe kurumsallaĢma konusu olarak ele alınırken öncelikle kurumsallaĢma kavramı üzerinde durulacaktır. Bu tez çalıĢmasının amacı, yapılacak bir alan araĢtırmasıyla lojistik sektöründe, kurumsallaĢma algısının çalıĢanların örgüte bağlılık ve iĢ tatmini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. AraĢtırma amacıyla, Ġstanbul‟ da 14 lojistik firmasında görev yapan personele 440 adet anket dağıtılmıĢ, 440 adedi geri alınarak analize dahil edilmiĢtir. ÇalıĢmanın sonucunda, kurumsallaĢmanın örgüte bağlılık ve iĢ tatmini davranıĢını pozitif yönde etkilediği bulunmuĢtur. Bu sonuçların yanında uygulamaya yönelik olarak da, çalıĢanların örgüte bağlılık ve iĢ tatmini davranıĢının örgütsel açıdan önemi ve nasıl arttırılabileceği hakkında değerlendirmeler, sonuçlar ve gelecek çalıĢmalar için öneriler yer almaktadır.

Master Thesis THE IMPACT OF INSTUTIONALIZATION ON THE EMPLOYEES’ ORGANĠZATIONAL COMMITMENT AND JOB SATISFACTION BEHAVIORS AND A RESEARCH Instutionalizm Marmara University Instute of Social Sciences Department of Business Administration Management and Organization Program Nowadays, institutionalization is the most popular phrases. In different markets many of the companies have various studies to reach their goals about institutionalization level and most of them do get professional assistance from consultancy firms. Institutionalization in logistic companies and mostly organization concept would be discussed as the topic of this study. The purpose of this study is to identify the impact of institutionalization on the employees‟ organizational commitment and job satisfaction behaviors in the logistic sector. 440 questionnaires were distributed to the employees of 14 logistic companies in Istanbul, 440 of them were returned and analyzed. The results indicate that institutionalization has direct positive influence on organizational commitment and job satisfaction behavior for exploration purposes. Finally, this study provides guidelines to help leaders to beter understand how to increase organizational commitment and job satisfaction behavior and to understand its importance for companies. Furthermore, this study also provides conclusions and suggestions for future studies.
Keywords: İş Tatmini; Kurumsallaşma; Örgütsel Bağlılık