Futbolda kinematik özellikler ve oyun becerisinin lig sıralamasındaki etkisinin incelenmesi - Güler, Aytek H (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırmada Türkiye Süper Ligi’nde kinematik parametrelerin ve beceri özelliklerinin başarı ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 2021-2022 sezonunda mücadele etmiş 20 takımın 380 maçı incelenmiştir. Takımları kategorilendirmek için sezon sonu alınan toplam puanlar ve lig sıralamalarının olduğu saçılım grafiğinden yararlanılmıştır. 20 Takım puan sıralamasına bakılarak başarılı (5 takım), orta başarılı (vasat) (belirgin farklılıklar görülmeyen 11 takım) ve başarısız (4 takım) olarak üç gruba ayrılmıştır. Oluşturulan 3 grubun her bir bağımlı değişken için karşılaştırılmasında Tek faktörlü varyans analizinden (One-Way ANOVA) yararlanılmıştır. Parametrik test varsayımları olarak normallik testi Shapiro–Wilks ile, varyans homojenliği Levene’s testi ile kontrol edilmiştir. Bulgular: Başarılı takımların hem orta başarılı (vasat) takımlara hem de başarısız takımlara göre daha fazla topa sahip olma, pas sayısı ve kendi sahasında daha az top kayıplarıyla oynadıkları görülürken; orta başarılı (vasat) ve başarısız takımların bu değerleri bakımından benzer oldukları görülmüştür. Yapılan gruplamaların kıyaslanmasında kat edilen toplam koşu mesafesi, 10-15 km hızlarda kat edilen toplam koşu mesafesi, 15-20 km hızlarda kat edilen toplam koşu mesafesi parametrelerinde başarılı takımların daha yüksek değerlere sahip olduğunu belirleyen sonuçlar görülmüştür (p<0.09). Sonuçlar: Sonuç olarak bu araştırmada başarılı takımların diğer takımlara göre akan oyunda daha fazla gol buldukları ve duran toplardan daha az gol yedikleri bulunmuştur.

Objective: This study evaluated the relationship between kinematic parameters, skill characteristics, and success in the Turkish Super League. Materials and Methods: A total of 380 matches played by 20 teams in the 2021–2022 season were analyzed. In order to categorize the teams, a scatter plot was used, which included the total points earned at the end of the season and the league rankings. The 20 teams were divided into three groups as successful (5 teams), moderately successful (mediocre) (11 teams with no significant differences), and unsuccessful (4 teams) based on point rankings. Single-factor analysis of variance (One-Way ANOVA) was used to compare the 3 groups for each dependent variable. As parametric test assumptions, normality test was checked with Shapiro-Wilks, and variance homogeneity was checked with Levene’s test. Results: While it was observed that successful teams demonstrated higher ball possession, more passes and fewer turnovers in their own half compared to both medium successful (mediocre) and unsuccessful teams, it was observed that medium successful (mediocre) and unsuccessful teams were similar in terms of these values. In the comparison of the groupings, it was seen that successful teams had higher values in the parameters of total running distance covered, total running distance covered at 10-15 km speed, total running distance covered at 15-20 km speed (p<0.09). Conclusions: In conclusion, this study found that successful teams scored more goals from open play and conceded fewer goals from set pieces compared to other teams.
Examination the effect of kinematic features and game skills on league rankings in football
Keywords: akan oyun; Beden eğitimi ve antrenman; duran top Football; Egzersiz; Exercise; Football; Football players; Futbol; Futbolcular; open play; Physical education and training; set piece; Turkey; Türkiye