Analitik hiyerarşi yönetiminin elektrik santralı seçiminde kullanılması - Koca, Zafer (My University, 1999)
Bu çalışma, yapılacak olan bir yatırım kararı için, parasal olmayan faktörleri de gözönünde bulunduran bir karar destek sisteminin oluşturulmasını ve çözümlenmesini içermektedir. Çalışmada, genel de parasal ifadelerle değerlendirilen projeler yerine parasal olmayan kriterler yardımıyla projenin değerlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Birinci bölümde, Analitik Hiyerarşi Yönteminin (AHY) uygulama alanları ve bu yöntem kullanılarak önceden yapılmış olan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci Bölümde, birçok amaçlı karar verme modeli çözüm yöntemi olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi ana hatları ile verilmiştir. Modelin oluşumunu sağlayan hiyerarşik yapının oluşturulması, seçeneklerin önceliklendirilmesi ve modelin çözüm aşamaları ayrıntıları ile verilmiş, çözüm ve ikili karşılaştırmalar sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar belitirlmiştir. Üçüncü Bölümde, çalışmanın amacını oluşturan, yatırım kararı analizi genel hatları ile incelenmiştir. Zaten faaliyette olan bir tesise yapılacak olan yatırımı içeren bu çalışmada, yatırım kararı analizinin tüm adımları uygulanmamıştır. Yani yatırım süreci için gerekli olabilecek ön bilgiler verilerek yatırım projesi değerlendirme metodları üzerinde durulmuştur. Dördüncü Bölümde, uygulam yer almaktadır. Özelleştirme kapsamına alınan bazı termik santralların işletme devir hakkının alınması problemi, birçok alternatif arasından ve birçok kriter dikkate alınarak ortaya konan birçok amaçlı karar verme modeli haline getirilmiş ve elde edilen veri seti ikili karşılaştırmalar halinde Analitik Hiyerarşi Yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan duyarlılık analizleri ile kriterlerin sonuç üzerindeki etkileri incelenmiş ve gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. In this project, we will try to prepare decision support system which is included with invesment decision for non-monetary factor. In this project, we will try to account these projects with non-monetary criters. In the first section, Analitical Hierarchy Process Application Places and old projects which are done with using this method are explained. In the second section, Analitical Hierarchy Process (AHP) which is multi purpose solution methods for object decision model is given without in details. In the third section, invesment decision analysis which is main idea of this project is given without in details. In project which is formed invesment for working electrical powerhouse, we will not do all of steps of invesment decision analysis. I mean,

information is given and evaulation methods are described. In the fourth section, practise is described.. Enterprise period problems are taken for special enterprise thermic powerhouse is produced multi purpose decision model with using lots of alternative and criters and results are compared with double data set and analyzed using AHP. Sensitivity analysis and criters are examined upon effect of results and essential evaulation is done.
Keywords: Elektrik santralleri; YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI