Hemşirelerde güçlendirme ölçeğinin geliştirilmesi ve güçlendirmenin çalışmaya tutkunluğa etkisinin incelenmesi - Soydan, Fatma Cerit (My University, 2022)
Amaç: Araştırma hemşirelerde güçlendirme ölçeğinin geliştirilmesi ve güçlendirmenin çalışmaya tutkunluğa etkisinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: İstanbul’da bulunan 10 Kamu hastanesinde çalışan, 743 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Güçlendirme Ölçeği ve Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, içerik analizi, açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik analizleri, bağımsız ve bağımlı grup t testi, Pearson korelasyon analizi, ANOVA, LSD ve regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında geliştirilen Güçlendirme Ölçeği’nin açımlayıcı faktör analizi için Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0,97, Bartlett testi x2=58144,65 (p<0,001) olarak saptandı. Analizler sonucunda ölçek 103 madde ve üç alt boyut (yapısal, psikolojik ve davranışsal güçlendirme) olarak şekillendi. Ölçeğin Cronbach alfa değeri 0,98’di. Model uyum iyiliği göstergeleri (Χ2/ df=3,75; RMSEA=0,06; CFI=0,92) istendik değerlerde bulundu. Hemşirelerin güçlendirme genel ve yapısal, psikolojik, davranışsal güçlendirme alt boyut puan ortalamaları sırasıyla; 3,35±0,61; 2,72±0,85; 3,50±0,66; 3,84±0,70 olarak belirlendi. Çalışmaya Tutkunluk Ölçeği puan ortalaması ise 3,88±0,93 idi. Yapısal (β=0,09) psikolojik (β=0,20) ve davranışsal güçlendirme (β=0,61) alt boyut ve toplam puanlarının (β=0,87) çalışmaya tutkunluk puanına pozitif etkisi olduğu (p<0,01) saptandı. Sonuç: Hemşirelerin güçlendirme düzeyini ölçmek için geliştirilen Güçlendirme Ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabilir. Hemşirelerin güçlendirme düzeyleri çalışmaya tutkunluklarını etkilemektedir.

Objective: The research was conducted to develop the nurse empowerment scale and examine its effect on work engagement. Materials and Methods: The data of the research conducted with 743 nurses from 10 public hospitals in Istanbul were collected using the Descriptive Information Form, Empowerment Scale and Work Engagement Scale and analysed using descriptive statistics, content analysis, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, reliability analysis, independent and dependent group t-tests, Pearson correlation analysis, ANOVA, LSD and regression analysis. Results: The exploratory factor analysis of the Empowerment Scale developed for the study had a Kaiser-Meyer-Olkin value of 0,97 and Bartlett test value of x2=58144,65 (p<0,001). After the analysis, the scale included 103 items and three subdimensions (structural, psychological, behavioural empowerment). Its Cronbach’s alpha value was 0,98. The goodness-of-fit indicators (Χ2/ df=3,75; RMSEA=0,06; CFI=0,92) were favourable. Nurses’ mean scores from the empowerment scale and its subdimensions were 3,35±0,61; 2,72±0,85; 3,50±0,66; 3,84±0,70, respectively. Work Engagement Scale mean score was 3,88±0,93. Structural (β=0,09), psychological (β=0,20) and behavioural (β=0,61) empowerment subdimensions and total scores (β=0,87) had a positive effect (p<0,01) on work engagement score. Conclusion: The Empowerment Scale developed to measure the empowerment level of nurses can be used as a valid and reliable measurement tool. Empowerment levels of nurses affect their work engagement.
Keywords: çalışmaya tutkunluk; empowerment; güçlendirme; Health; Hemşireler; Hemşirelik; Nurses; Nursing; ölçek geliştirme; Sağlık; scale development; work engagement