Katma değer vergisinin gelir dağılımına etkileri - Menemencioğlu, Gökhan (My University, 2004)
Soyadı: Gökhan Menemencioğlu Anabilim Adı: Maliye Mali İktisat Yard. Doç. Dr. Mustafa Çelen Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Kasım 2004 Katma Değer Vergisi, Gelir Dağılımı

KATMA DEĞER VERGİSİNİN GELİR DAĞILIMINA ETKİLERİ Devletten çok şeyler beklenen bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle de kamu harcamaları her gün biraz daha büyüyor. Artan kamu harcamaları, doğal olarak finansman sorununu da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla toplanacak vergilerin miktarı ve yapısı daha da önemli bir hal almaktadır. Harcama vergilerinin gelişimi 1985 yılı başında uygulamaya konan Katma Değer Vergisi (KDV) ile son aşamaya ulaşmıştır. Bu çalışma ile, 1985 yılından önce ve sonraki vergi sistemimiz hakkında bilgi verilmiştir. KDV ile gelir dağılımı arasındaki ilişki önce teorik planda sonra ise, ülkemizde uygulanan KDV'nin muhtemel etkileri aktarılarak irdelenmeye çalışılmış ve KDV oranları ve yarattığı vergi yükünü ortaya koymaya çalışan ampirik bir çalışmaya yer verilmiştir. KDV sistemi şeffaflığı, tarafsızlığı ve sadece katma değeri vergilendirerek vergi piramitleşmesine yol açmaması yönünden, gider vergileri içerisinde kuşkusuz en modern olanıdır. Ancak, ülkemizde halkın tüketim kalıplarını değerlendirmeden, sadece fiskal amaçlarla uygulanması sonucu, gelir dağılımını düzenleyici bir rol üstlenmemiştir. Name and Surname: Gökhan Menemencioğlu Field: Public Finance Programme: Fiscal Economics Supervisor: Assistant Prof. Dr. Mustafa Çelen Degree Awarded and Date: Master Program- November 2004 Value Added Tax, Income Distribution ABSTRACT THE EFFECTS OF VALUE ADDED TAX ON INCOME DISTRIBUTION We are living in a century where many things are expected from government. That is why government expenses are increasing day by day. The increasing government expenses naturally bring about budget problems, which increase the importance of tax collection and tax structure. Consumption Taxes received their today's form in 1985 with the implementation of the Value Added Tax (VAT). This study gives information about the tax system before and after 1985. The relation between VAT and income levels has been analysed first on theoretical basis and has than be followed by a study about the VAT's effects. Also empirical data, showing the VAT percentages and the tax load, has been included. The VAT system is the most modern in expense taxes since it is transparent, neutral and fair as it is only taxing the value added service. On the other hand it does not have the function of re-distributing income since it had been implemented for fiscal purposes only, without considering the nation's consumption patterns and income levels.
Keywords: Katma Değer Vergisi